islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5185
EURO
34,7901
ALTIN
2.419,81
BIST
9.757,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Meteoroloji Genel Müdürlüğü: Kocakarı Soğukları Geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü: Kocakarı Soğukları Geliyor
15 Mart 2023 10:34
A+
A-

Meteoroloji Genel Müdürlüğü sıcaklıkların 10 derece birden düşeceğini belirterek, ‘kocakarı soğukları’ geliyor uyarısında bulundu. İşte 15 Mart güncel hava durumu…

Türkiye genelinde beklenen yağışların gerçekleşmemesi, barajlardaki suyun azalmasına neden olmuş, uzmanlar yaz aylarında olası bir susuzluk tehlikesi ile karşı karışı olduğumu açıklayarak uyarıda bulundu. Meteoroloji ise yayımladığı güncel hava durumunda, sıcaklıkların 10 derece birden düşeceğini ve ‘kocakarı soğukları’nın geldiğini açıkladı.

SOĞUKLAR GERİ GELİYOR 
Ülkemizde bu yıl beklenen kar yağışı ne yazık ki olmadı. Hava sıcaklıklarının ise bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, barajlardaki su oranlarının azalması ile endişeye neden oldu. Beklenen soğukların geldiğini ifade eden Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü İklim Bilimci Öğretim Üyesi Dr. Okan Bozyurt, YouTube kanalından paylaştığı videoda önümüzdeki günlerde görülebilecek hava durumuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“KOCA KARI SOĞUKLARI VE KAR BİRLİKTE GELİYOR”
Mart ayının ortalarına doğru gelirken beklenen kar yağışının yaklaştığını ifade eden Bozyurt, “Kocakarı soğukları kar ile birlikte geliyor. Kışın doğru dürüst yağmayan kar bu defa kocakarı soğukları ile geliyor. Halk takvimindeki günler hiç şaşmıyor. Bu gelecek yağış da onun en somut kanıtı. Her sene 11 Mart’tan 18 Mart’a olan süreçte kıştan kalan son soğuklar olur. Bunlara kocakarı soğukları denir. Bunun asıl adı Berd-el Acuz’dur.”

HAVA SICAKLARI 10 DERECE DÜŞÜYOR 
“Pazartesiden (13 Mart) itibaren soğuk ve yağışlı hava ülkemize geliyor. Bu yeni hava kütlesi sıcaklıkları kuzey ve batı bölgelerde oldukça soğutacak. İç kesimlerde ise sıcaklık 5 ila 8 derece azalacak. Bu sıcaklık düşüşleri sonrası yurdumuzun kuzey, iç ve doğu kesimleri kar yağışı alacak. İç Anadolu, Kuzey ve İç Ege ve Göller bölgesinde kar yağışı olacak ancak örtü şeklinde görülmeyecek…

Özellikle Doğu Anadolu ve Karadeniz’in iç kesimlerinde ve özellikle Erzurum, Kars, Ardahan’da örtü yapacak kadar kar yağacak. Ayrıca Marmara Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde de kar yağışı bekliyoruz.”

İKİNCİ SOĞUK HAVA DALGASI İÇİN TARİH VERDİ
İkinci bir soğuk hava kütlesine dikkat çeken iklimbilimci Bozyurt, “Mart’ın 20’sinden sonra da ciddi bir soğuk ve yağışlı hava bekliyorum. Özellikle 21 Mart ile 28 Mart arasında özellikler yurdumuzun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kar yağışı bekliyorum ve yer yer don olayları bekliyorum. Tam o zamanlar ağaçların çiçeklenme dönemine denk geliyor. Bu yüzden üreticilerimizin dikkatli olması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.