Yüce Rabbimiz, insanlık için hayat düzeni kıldığı Kur’ân’ın Bakara suresinde faizcilerin büyük voltajlı akıma kapılmış insanlar gibi nasıl savrulacaklarını açıkladıktan sonra faizin nasıl mahvedileceğini de şöylece beyan eder:
“Allah faizi mahveder tüketip-yok eder, karşılıksız yardımlar olan sadakaları ise sürekli kılıp arttırır. Allah, kendisine şükürsüz ve insanlara teşekkürsüz olan ve günah işleme ve zarar vermede ısrar eden hiç kimseyi sevmez.” (Bakara 275, 276)
Kur’ân merkezli bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere insanlarının ma’nen kanını emme olan faiz, konkordato ve iflas sebebidir. Dünyada topluma yayılan fakirlik ve Ahirette de Cehennem nedenidir.
Ama faizci kapitalizmin sonunu getirecek bu gerçekler dile getirilmiyor; çalıştaylar yapılıp doktoralar yaptırılmıyor ve medyada konu edilmiyor.
Şimdi bu bilgilerin ışığında önemli bulduğumuz haberi okuyabiliriz.
İflas edip kapanan şirketlerin sayısı giderek artarken, ilk 7 ayda konkordatoya başvuran şirketlerin sayısı da şimdiden geçen yılı geride bıraktı.
Konkordato, borçlu şirketlerin mali durumunu düzeltip iflastan kurtulmasını amaçlayan bir süreç.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre, Temmuz ayında kapanan şirket sayısı geçen yıla kıyasla %39,8 artarken, kurulan şirket sayısındaki artış %4.2 seviyesinde kaldı.
İlk 7 ayda kapanan şirket sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre %28,3 artarken, kurulan şirket sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre %14,5 azaldı.
Borç ödeme sorunu yaşayan birçok şirket konkordato yoluna gitmeye başladı.
Konkordato Takip sitesinin Basın İlan Kurumu’ndan aldığı verilere göre, bu yılın ilk 7 ayında, en çok inşaat sektöründe olmak üzere toplam 1.554 konkordato talebi oldu.
Geçen yıl bu sayı toplam 1.516 olarak gerçekleşmişti.
Bu yıl görülen artış, 2018-2019 yıllarındaki konkordato patlamasıyla aynı seviyede seyrediyor.
Ocak ayından beri sürekli artan konkordato talebinin, yıl sonuna kadar 3 bini aşması bekleniyor.
BBC Türkçe ‘ye konuşan sektör temsilcilerine göre bu durum, ekonomide ciddi bir durgunluk yaşandığına ve şirketlerin mali darlık içinde olduğuna işaret ediyor.
Konkordato, borçlu şirketlerin mali durumunu düzeltip iflastan kurtulmasını ve alacaklıların da belli bir vadeyle alacaklarını temin etmelerini amaçlıyor.
Konkordato başvurusu kabul edilen şirketlerde alacaklılar haciz işlemi yapamıyor, bankalar kredilerini isteyemiyor, ipotekler satışa çıkarılamıyor ve bir çeşit geçici koruma sağlanıyor.
Türkiye’deki konkordato başvurularındaki artış ilk olarak 2018 yılındaki mali krizle başlamış; 2019 yılında başvuru sayısı 3 bin 691’e çıkmıştı.
İcra ve İflas Hukukçusu Prof. Dr. Serdar Kale, bu yıl 2018-2019 döneminden daha kötü bir tablo olduğunu söylüyor.
Bu seferki durgunluğun daha geniş bir zamana yayıldığını söyleyen Kale, şirketlerin paraya ulaşmakta ciddi zorluk yaşadığını belirtiyor.
Kale’ye göre yüksek kredi faizleri ve taşınmazların nakde çevrilememesi, şirketleri borçlarını ödeyemez hale getiriyor ve konkordato başvurularının artmasına sebep oluyor.
Kaynak: BBC Türkçe /Fundanur Öztürk
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-