islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2612
EURO
34,7113
ALTIN
2.401,07
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
25°C
İstanbul
25°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

İklim Krizi Fas’taki Asırlık Vahaları Öldürüyor

İklim Krizi Fas’taki Asırlık Vahaları Öldürüyor
11 Ocak 2023 09:00
A+
A-

Alnif vahası sakinleri, bu kadar şiddetli bir kuraklığı hiç yaşamadıklarını söylüyor. Araziler kurumuş, kuyular boşalmış ve 100 yıllık palmiye bahçeleri çoraklaşmıştır.

Marakeş’in yaklaşık 274km güneydoğusunda, Fas’ın alamet-i farikası olan asırlık vahalara ev sahipliği yapan bu bölge, krallığın tarımı için acil bir durum yaratan iklim değişikliğinin etkilerinden sarsılıyor.

Kasım, Alnif’te genellikle soğuk ve yağışlı geçmektedir. Ancak uzun süre yağmur yağmayınca, kral ülke genelinde yağmur duası yapılması için çağrıda bulundu. Yağmur duasına çıkmak eski ve geleneksel bir İslam adetidir.

Bölge sakinlerinden Mo’chi Ahmad, vahanın bu bölgeye yüzlerce yıldır geçim kaynağı sağladığını söylemiştir. Şimdi ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını eklemiştir. Ayrıca yok olmaya yüz tutmuş palmiye ağaçları herkesin dikkatini çekmektedir.

Bir başka bölge sakini olan Mohamed Bozama, son üç yılda vaha bölgelerinden yüzlerce insanın şehirlere doğru kaçtığını ve birçok gencin çoğunlukla kuraklık nedeniyle Avrupa’ya göç ettiğini söylemiştir.

Ayrıca, krize neden olan sebepler arasından izinsiz kazılan kuyuları ve mevcut kuyulara olan talepleri saymıştır.

Ancak Hassan Bouazza için çözümün bir kısmı Alnif bölgesi halkının elindedir. Kendisi bölgenin en yüksek tepesine güneş panelleri kuran ilk kişi olmuştur ve üretilen enerjiyi kuyu kazmak ve çiftçi arkadaşlarının arazilerini sulamak için kullanmaya başlamıştır.

Yeni sulama sistemleri oluşturma ve güneş enerjisinden yararlanmak gibi, “İçinde bulunduğumuz durumla yaşamayı öğrenmeli ve sıcaklık ve kuraklığı lehimize çevirmenin yollarını düşünmeliyiz” demiştir.

Vaha sakinlerine, geleneksel sulamadan önemli ölçüde daha az su gerektiren damla sulamaya geçmelerine yardımcı olacak eğitimlerin verilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Bouazza, iklim krizi uyarıları göz ardı edildiğinde umutsuzluğa kapılmamanın imkânsız olduğunu belirtmiştir.

“Bu durum tıpkı küçük bir çocuğun elinde can çekişen bir kuş tutup hiçbir şey yapmamasına benziyor, doğamıza aynı bu şekilde davranıyoruz.”

Kaynak: https://www.aljazeera.com/gallery/2022/12/27/photos-climate-crisis-threatens-centuries-old-oases-in-morocco

 

ETİKETLER: Manşet