islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5005
EURO
34,7513
ALTIN
2.483,07
BIST
9.568,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

İlk başarının ardından Ürdün’de 2. dalga Korona dalgası

İlk başarının ardından Ürdün’de 2. dalga Korona dalgası

Mirat Haber Ajansı

Uzun süre Korona’nın çok az yayılmasıyla tanınan Ürdün’deki yeni Covid-19 vakalarının oranları dünyanın en yüksek oranları arasına yükseldi. Krallığın, virüsün topluma bulaşmasını ortadan kaldırdığı düşüncesiyle halk sağlığı kısıtlamalarının çoğunu gevşetmesinin üzerinden sadece birkaç ay geçtikten sonra bu duruma gelindi. Sadece üç ay kadar kısa bir süre önce Ürdün, toplumdaki enfeksiyonları tespit etmeden haftalarca geçtikten ve Temmuz sonu itibariyle 1100’den fazla vaka ve 11 ölüm kaydettikten sonra Yeni Zelanda, Tayland ve Vietnam ile birlikte bir koronavirüs başarı öyküsü olarak sayılmaktaydı. Bununla birlikte, bu hafta Pazartesi günü, 10 milyonluk ülke, günde 6 bine yakın vaka tespit ettiğini açıkladı ve bu da dünyadaki kişi başına en yüksek oranlardan biri. Şimdiye kadar toplamda 80.000’den fazla vaka tespit edildi ve bin kişi öldü.

Ürdün’ün erken başarısı, yetkililerin Mart ortasında sınırları kapatmasıyla ve kısa bir süre için vatandaşları dünyadaki en kısıtlayıcı tecritlerden birine yerleştirmesiyle hızlı ve katı eylemlere borçluydu. Herhangi bir nedenle evden çıkma yasağı, ancak tıbbi bir acil durum bir yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. Önlemler, Dünya Sağlık Örgütü’nün bölgede virüsle savaşmak için en az hazırlıklı olanlardan biri olarak değerlendirdiği bir sağlık sistemini telafi etmek için gerekli görüldü. Eylül ayında vakalar yeniden büyümeye başladı. Salgının çok daha büyük olduğu ülkelerden komşu Suriye ve Suudi Arabistan’dan mal getiren kamyon şoförlerinin yakıt aldığı düşünülüyor. Yetkililer, Arap ülkelerinde hafta sonunun ilk günü olan Cuma günleri akşam sokağa çıkma yasağını sıkılaştırdı ve tecritleri yeniden uygulamaya koydu. Ancak ekonomi, Mart ve Mayıs ayları arasında virüsü ortadan kaldıran aynı sert önlemleri almaya izin vermiyor. Ülkedeki sağlık uzmanları, yeniden canlanan salgının, özellikle bunun gibi uzun bir pandemiyle uğraşırken, güçlü bir test ve temas izleme sistemi olmadan tek başına tecridin sınırlarını gösterdiğini vurguluyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.