islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5433
EURO
34,9184
ALTIN
2.430,06
BIST
9.709,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İngiliz Casusun 1953 İran Darbesi İtirafları

İngiliz Casusun 1953 İran Darbesi İtirafları

Mirat Haber Ajansı

İran’ın seçilmiş başbakanını deviren ve Şah’ı yeniden iktidara getiren 1953 darbesinde İngiltere’nin rolü birinci elden anlatıldı. Operasyonu yürüten MI6 görevlisinin anıları, İngiliz istihbaratının ABD’yi darbeye katılmaya ikna etmenin nasıl yıllar aldığını anlatıyor. Bu arada MI6 ajanları İran parlamentosu üyelerine bisküvi kutularında taşınan banknotlarla rüşvet verdi. MI6 ve CIA birlikte, isteksiz şahı, Muhammed Musaddık’ı devirmek için darbeyi desteklemeye ikna etmek amacıyla Şah Rıza Pehlevi’nin kız kardeşini bile casus olarak kullandı.

İngiltere’nin İran tarihinde önemli rol oynadığı o an, İran’ın İngiltere hakkındaki algılarında kalıcı bir iz bıraktı, ancak casuslarının rolünün ayrıntıları belirsizliğini korudu. Darbyshire, Granada TV’nin 1985 yapımı “İmparatorluğun Sonu: İran” filminin yapımcılarıyla normal programın kayıtları dışında özel bir röportajda kendi anılarını anlattı. Kameraya çıkmayı reddettiği için röportaj doğrudan programda kullanılmadı. Transkript, yeni bir belgesel için araştırma sırasında yeniden keşfedilene kadar 35 yıl unutuldu. Darbenin 67. yıldönümü olan Çarşamba günü yayınlanacak olan yeni belgesel kimliği Dar 53, 1993’te ölen Darbyshire’ın rolü, Ralph Fiennes tarafından dramatize edilecek. Daktiloyla yazılan röportaj transkript ABD’deki George Washington Üniversitesi Ulusal Güvenlik Arşivi tarafından yayınlandı.

Şah, İran parlamentosu olan Meclis-i İran’dan ezici bir destek alması sonucu Nisan 1951’de Musaddık’ı başbakan olarak atamıştı. Musaddık’ın ilk icraatlarından biri Anglo-Iranian Oil Company’yi (İngiliz İran Petrol Şirkerti ya da bugünkü adıyla BP) kamulaştırmak oldu ve bu İngiltere ilişkilerinde hemenkriz yarattı. Ancak Darbyshire’a göre, MI6’nın Musaddık’tan kurtulmak istemesinin ana nedeni, Britanya’nın casuslarının, hükümetinin komünist Tudeh partisinin yalnızca bir üyesini içermesine rağmen, nihayetinde Sovyet etkisine gireceğine inanmasıydı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.