islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İngiliz istihbaratı BAE’nin yaptırımları aşıp Katar’a mali saldırısını Lüksemburg bankasıyla sağladı

İngiliz istihbaratı BAE’nin yaptırımları aşıp Katar’a mali saldırısını Lüksemburg bankasıyla sağladı
Mirat Haber Ajansı

ABD medyası tarafından hazırlanan bir rapor, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) veliaht prensi Muhammed Bin Zayed (MBZ) ile Lüksemburg merkezli özel banka Banque Havilland arasındaki kötü ilişkinin ayrıntısını ortaya çıkardı. Amerikan haber ajansları tarafından incelenen e-postalar, belgeler, yasal dosyalar ve içeriden eski kişilerle yapılan röportajlar, Banque Havilland tarafından MBZ olarak bilinen prense sağlanan hizmetlerin normal standart uygulamanın ötesine geçtiğini ortaya çıkardı. Bankanın “patron” olarak nitelendirdiği MBZ’ye finansal danışmanlığın ötesine geçen hizmetler sunuldu. Rapora göre, Zimbabwe’deki anlaşmalar için keşif yapmayı, Abu Dabi’ye ait Manchester City Futbol Kulübü’ndeki oyuncuların imaj haklarını satın almak için bir şirket kurmayı ve o sırada bankanın başkanının İnsan Hakları örgütü yönetim kuruluna yerleştirilmesine yardımcı olmayı da içeriyor.

Katar ekonomisini çökertme planı

Yine de hiçbiri, Körfez krallığının ekonomisini sabote etmek amacıyla Katar’ın finans piyasalarına yönelik 2017 mali saldırısı kadar küstah değildi. O dönemde Doha’nın Banque Havilland da dahil olmak üzere üç banka aleyhine açtığı ve onları ekonomisine milyarlarca dolar zarar vermekle suçladığı davadaki şekliyle bu mali savaşın ayrıntıları geniş çapta bildirilmişti. Bankanın MBZ’ye sunduğu hizmetin şüpheli niteliği Katar ile bitmedi.

İngiliz istihbaratı devrede

Birleşik Krallık’ın dış istihbarat servisi MI6’in eski bir yetkilisi olan ve Banque Havilland çalışanı Will Tricks, MBZ’nin Zimbabve’de bir yer almasına yardım etti. Ülke, eski Başkan Robert Mugabe’nin yakın çevresi ve devlete ait şirketlerinin birçoğuyla ilişkileri yasaklayan ABD ve Avrupa Birliği yaptırımlarına maruz kalsa da, yaptırımları atlatmak için yine bir plan tasarlandı. Ortaya çıkan e-postalar, Tricks’in, yapılacak bir Zimbabve anlaşması için yaptırımların uygulanmasını denetleyen ABD Hazine Bakanlığı’ndan yatırımcıların kimliklerini gizlemek için Abu Dabi’de bir perde oluşturma konusunda tavsiyelerde bulunduğunu gösteriyor. Finansçı David Rowland ve Banque Havilland’daki diğer yöneticiler tarafından İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (HRW) 2 milyon doların üzerinde nakit ödeme bağışı yapıldı. Bu, BAE’yi Arap Baharı ayaklanmaları sırasında Ahmed Mansur da dahil olmak üzere aktivistlerin tutuklanması ve taciz edilmesi konusunda eleştiren insan hakları hak grubunun 2011 raporuna rağmen gerçekleşti.

Hediye, Rowland’ın Ortadoğu’da insan haklarını savunmaya kararlı olduğunu söyleyen yeni kurulan İnsani Yardım Vakfı aracılığıyla yapıldı. Vakfın başkanı Graham Robeson da birkaç ay sonra Nisan 2012’de İnsan Hakları İzleme (HRW) kuruluna seçildi. Banque Havilland’ın eski başkanı Robeson, insan hakları savunucusu grubunun Orta Doğu ve Kuzey Afrika danışma komitesine seçildi. Vakfın HRW bağışlarını yapmaktan başka bir amacı hiç olmadı gibi görünüyor. Öneri, bağışların ve Robeson’un kıdemli bir pozisyona yerleştirilmesinin dikkatleri BAE’den uzaklaştıracağı yönündeydi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, eski Banque Havilland çalışanının “işlerinin planlanmasında, tasarlanmasında veya yürütülmesinde hiçbir rolü olmadığını iddia ediyor. Kendileriyle birlikte görev yaptığı süre öncesinde, sırasında veya sonrasında BAE’nin korkunç insan hakları sicilini kınamaya devam ettiklerini savunuyorlar. Robeson bir Amerikan ekonomi dergisinin hakkında makale yayınlamasının ardından geçen ay İnsan Hakları İzleme Örgütü’ndeki görevinden istifa etmesi istendi.

Manchester City de işin içinde

Banka tarafından sağlanan hizmetler, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği tarafından kulüplere kendilerinden daha fazla harcama yapma yasağını aşma planlarını da içeriyordu Banque Havilland, Abu Dabi’nin sahibi olduğu futbol kulübü Manchester City’nin bu engelin üstesinden gelmesine yardımcı olmak için mali ayak işini yaptı. Oyuncuların imaj hakları için kulübe bir kereliğine 33 milyon dolarlık bir ücret ödeyen bir şirket kurdu ve pazarlama için 16 milyon dolarlık maliyetlerini üstlendi. Perde arkasından Abu Dabi bu bankaya geri ödeme yaptı. Ancak bu plan 2015 yılında UEFA tarafından kabul edilmedi, kulübün yıllık 13 milyon dolardan fazla imaj hakkı ödemesini geri almasını istendi.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Diğer Ekonomi haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/ekonomi/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.