islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5217
EURO
34,9766
ALTIN
2.439,42
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İngiltere’de her yıl binlerce kadın İslam dinini seçiyor

İngiltere’de her yıl binlerce kadın İslam dinini seçiyor
Mirat Haber Ajansı

Britanya’da İslam’a dönen kadınların tutumlarını araştıran önemli bir akademik çalışma, kıyafet kurallarından boşanmaya, evlilikten medyadaki klişelere ve maneviyattan cinselliğe kadar değişen konuları ele alıyor. Cambridge Üniversitesi Prens Alwaleed bin Talal İslami Araştırmalar Merkezi’nin kurucu direktörü Yasir Suleiman, araştırmacıların, her şeyin kadınların ezilmesiyle ilgili olduğu şeklindeki olumsuz imaja rağmen, kadınların İslam’a dönmesi paradoksunu keşfetmek için yola çıktıklarını açıkladı. Bu nedenle, yeni Müslümanlar Projesi ile güçlerini birleştirerek, birkaç gün boyunca içten derinlemesine tartışmalar için yaklaşık 50 din değiştiren kadını bir araya getirdiler. Sonuçlar Britanya’da İslam’a Geçiş Anlatıları: Kadın Perspektifleri adıyla yayınlandı.

Avrupa’da İslam’a dönüşün, çoğunluğu kadınlarda

Bu ayın başlarında, Londra Üniversitesi Soas’ta proje için bir lansman etkinliğine başkanlık eden gazeteci Kristiane Backer, her yıl 5.000 İngilizin, dörtte üçünün,  kadın olmak üzere İslam’a döndüğü tahmin edildiğini belirtti. Ancak, dönüşümün zayıf kalpliler için olmadığını vurguladı. İslam’a geçen beyaz kadın, yeni imzalanan bir sözleşmeye rağmen kendi Alman MTV şovunu sunarak pop yıldızlarıyla röportaj yapan ve para kazanan kadın, işinden ayrılmak zorunda kaldığını ve eğlence kariyerini bitirmek zorunda kaldığını anlattı. Backer, dönüşüm geçiren beyaz kadınların genellikle, miras Müslüman toplulukları arasında ödül varlıkları olarak görüldüğünü, ancak uygun evlilik partneri olarak değerlendirilmediğini ekledi. Çoğu zaman kolay av olarak görüldüklerini ve uygunsuz tekliflere tabi olduklarını ifade etti. Yine de zorluklara rağmen, tartışmalara katılan kadınların çoğunun, İslam’ı entelektüel olarak derinden tatmin edici buldukları ve tüm büyük sorulara cevap verdikleri için eski hayatlarını geri almayı hayal bile etmediklerini açıkladı.

Din değişikliği sosyal baskıyı arttırıyor

Yeni Müslümanlar Projesi’nin direktörü Eşbaşkan Batool Al-Toma, din değiştirenlerin artık göz ardı edilemeyecek derecede Müslüman bir topluluğun parçası olduğunu savundu. Yine de, sık sık İslam’ın katı ve kuralcı yorumlarıyla karşılaştıklarını ve camilerin sadece bir kısmının kadınlara kolaylık sağladığını belirtti. Ayrıca, bazı din değiştirenlerin, aileleri için dua etmek veya Noel yemeklerine katılmak isteseler bile, geleneksel Müslüman çevrelerden gelen baskılarla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti. Rapor, din değiştirenler ile orijinal aileleri arasında meydana gelebilecek çatışmaların bazı çarpıcı örneklerini veriyor. Bir vakada, din değiştiren bir kadının babası onu evden attı, İngiliz Ulusal Partisine üye olan erkek kardeşi, insani yardım projesi için yurtdışına çıktığında, güvenlik servislerine terörist olabileceğini bildirdi. Profesör Süleyman, mahkumiyet dönüşümleri ile kolaylık dönüşümleri arasında kesin bir ayrım olmadığını öne sürdü. Bir kadının İslamiyet’e geçtiği için eşini terk etmesinin alışıldık bir durum olduğunu belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.