islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3675
EURO
34,9594
ALTIN
2.325,20
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İngiltere’de Müslümanlar: Tarihi Bir Perspektiften – 5

İngiltere’de Müslümanlar: Tarihi Bir Perspektiften – 5

Kalmayı Düşünmemek

EMHAI arşivleri, video veya sesli sözlü tarih röportajları, transkriptler, fotoğraflar, belgeler ve efemera koleksiyonudur; bunlar Bishopsgate Enstitüsü ile Vestry House Müzesi de dahil olmak üzere Birleşik Krallık’taki mekanlarda kısmen kataloglanır ve arşivlenir.

We Weren’t Expecting to Stay (Kalacağımızı Düşünmüyorduk), koleksiyonlardan bir diğeri. Bu, İngiltere’nin en büyük Müslüman grubu olan Güney Asyalıların 1950’den 2015’e kadar olan hayatlarını belgeliyor.

Çoğu erken dönem göçmeni, para biriktirmek ve “eve” dönmek amacıyla geldikleri Britanya’daki zamanlarının kısa ömürlü olacağına inanıyordu. Ancak Birleşik Krallık’ta daha fazla iş fırsatı ve daha iyi maaşlarla, bekar erkekler kısa sürede ailelerini de yanlarına aldı.

Identity, Belonging and Citizenship in Urban Britain’in yazarlarından ve Oxford Üniversitesi’nde Siyaset ve Sosyoloji bölümünde öğretim görevlisi olan Sundas Ali, “Aileleri onlara katıldı, çocukları İngiltere’de doğdu ve burayı ‘evleri’ haline getirdiler. Burada kendilerini daha yerleşik ve toplumun bir parçası olarak hissetmeye başladılar. Birleşik Krallık’ın kendilerine sunduğu adalet sistemine, liyakat sistemine ve eşitliğe değer verdiler.” diyor.

We Weren’t Expecting to Stay’de, renkli fotoğraf galerileri doğumlar ve çocuk partilerinden Londra’nın ünlü simge yapılarının yanında en güzel pozlarını veren genç erkeklere kadar her anı yakalar.

Helal Tavuklar ve Yahudi Kasaplar

Yemek, arşivlerde karşılaşılan ortak bir temadır ve arşivlerin çoğu 1960’ların İngiltere’sinde helal et bulma isteğinin zorluğundan bahseder.

Görüşülen bir kişi, daha yerleşik bir Müslüman topluluğun bulunduğu Bradford’dan batı Londra’daki evine gönderilen koliler aldığını hatırlıyor. Bir diğeri, Londra’nın doğusunda, Müslümanların pazar günleri tavuk kesmelerine izin veren nazik bir Yahudi kasabı hatırlıyor.

“Projedeki hikayeleri dinleyerek, helal et almak gibi günlük kararları veya eylemleri nasıl kanıksadığımızı takdir ediyorum.” diyor Ahmed.

“Ayrıca, bu tür temel deneyimler bilinmiyorsa, jenerasyonlar arasında kültürleri ve miraslarıyla ilgilerinin yitirilmesiyle sonuçlanan bir kopukluğun oluştuğunu fark etmemi sağladı.”

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.