islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4790
EURO
34,9300
ALTIN
2.435,41
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İnsani yardım gemisi Libya açıklarında yüzlerce mülteci kurtardı

İnsani yardım gemisi Libya açıklarında yüzlerce mülteci kurtardı

Mirat Haber Ajansı

Ocean Viking gemisini işleten Fransız bir STK yaptığı açıklamada, iki gün içinde insani yardım gemisi tarafından Libya açıklarında 370’den fazla göçmen ve mültecinin kurtarıldığını açıkladı. SOS Mediterranee adlı STK, Libya sahiline 52 km uzaklıkta uluslararası sularda 106 kişinin kurtarıldığını ifade etti. Açıklamada, şişirilebilir bir lastik botta bulunan insanların çoğunun yakıt dumanından bilincini yitirdikleri belirtildi. Mülteciler Gine, Sudan ve Sierra Leone’den çoğu Müslüman Afrikalı. Cuma sabahı başka bir olayda, Ocean Viking bir SOS sinyalini takiben iki tekneden, biri sadece bir aylık olan 58 küçük çocuk ve dört bebek dahil olmak üzere 149 kişiyi kurtardı. SOS Mediterranee, Perşembe gününden bu yana 165’i çocuk olan Ocean Viking tarafından toplam 374 kişinin kurtarıldığını açıkladı.

Savaşın böldüğü Libya, Avrupa’ya ulaşmayı uman Afrikalı göçmenler ve mülteciler için bir kapı görevi görüyor. Libya’da bulunan insan kaçakçıları,  Avrupa kıyılarına ulaşmayı ümit eden göçmenlerle dolu dayanıksız lastik botlar veya arızalı balıkçı teknelerini Akdeniz’e sürüyor. Orta Akdeniz rotası BMMYK tarafından dünyanın en tehlikeli göç rotası olarak tanımlanıyor ve Kuzey Afrika kıyılarını terk eden her altı kişiden en az biri ölüyor. Birçoğu denizde boğulurken, binlerce kişi İtalya ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Libya sahil güvenliği tarafından yakalanıp Libya’ya geri getiriliyor. BM rakamlarına göre, Şubat 2017’den bu yana en az 36.000 kişi Libya sahil güvenliği tarafından yakalandı ve Kuzey Afrika ülkesine geri döndü. Ocean Viking, Aralık ayında serbest bırakılmadan önce İtalya’da beş ay boyunca zorla tutulduktan sonra 11 Ocak’ta denizlere geri döndü. İtalyan yetkililer, gemiyle ilgili iddia edilen güvenlik sorunlarını bahane göstermişlerdi. SOS Mediterranee’nin başkanı Sophie Beau’ya göre Ocean Viking şu anda bölgedeki bir STK tarafından yönetilen tek kurtarma gemisi. Diğerlerinin daha önce Ocean Viking gibi İtalyan yetkililer tarafından engellendiğini ifade etti. Göçmenlerin çoğu, Libya ve Tunus’tan İtalya üzerinden Avrupa’ya girmek için tehlikeli Akdeniz geçiş girişiminde bulunuyor. Geçen yıl Akdeniz’i geçmeye çalışırken 1200’den fazla kişi öldü. İtalya içişleri bakanlığı verilerine göre, 2020’de en az 31.000 mülteci ile İtalya’ya ulaşmaya çalışan insan sayısında bir yıl önceki dönemdeki yaklaşık 10.000 kişiye kıyasla artış yaşadı.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.