islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5691
EURO
34,6848
ALTIN
2.523,75
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Patani Müslümanı direnişçiler Tayland barış görüşmelerinde ana sorunları tartışmaya açtı

Tayland’ın huzursuz güney vilayetlerinde barışa giden yoldan, Mayıs ayında etnik çatışmanın her iki tarafından müzakerecilerin yeniden tartışmaya başlamasıyla, önemli bir dönüş yapıyor.

Patani Müslümanı direnişçiler Tayland barış görüşmelerinde ana sorunları tartışmaya açtı

Tayland’ın huzursuz güney vilayetlerinde barışa giden yoldan, Mayıs ayında etnik çatışmanın her iki tarafından müzakerecilerin yeniden tartışmaya başlamasıyla, önemli bir dönüş yapıyor.

Mirat Haber Ajansı

Tayland’ın huzursuz güney vilayetlerinde barışa giden yoldan, Mayıs ayında etnik çatışmanın her iki tarafından müzakerecilerin yeniden tartışmaya başlamasıyla, önemli bir dönüş yapıyor. En büyük isyancı grup olan Barisan Revolusi Nasional’ın baş barış müzakerecisi, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki Tayland güvenlik kurumundan muadilleriyle otururken siyasi kaygıları dile getirmeyi amaçlıyor. BRN’nin baş barış elçisi Anas Abdulrahman, bir sonraki turda ilk kez önemli konuların tartışılmasını gerektireceğini belirtti. Barisan Revolusi Nasional Melayu Patani, kısaca Barisan Revolusi Nasional (BRN) olarak da bilinir, Ulusal Devrim Cephesi anlamına gelir. BRN, Güney Tayland’da bir İslami Patani bağımsızlık hareketidir. 2017 itibariyle bölgedeki en güçlü asi gruptur.

Thai Negotiator Plans Peace Talks in March with BRN Rebels — BenarNews

Anas, tartışmanın haber döngüsünün daha önceki teknik düzeydeki görüşmelerden farklı olacağını iddia ediyor. Anas, başlangıç ​​olarak Tayland hükümetinin güneyde yaşayan Müslüman azınlık için demokratikleşme değerlerini uygulayabileceğini açıkladı. Yerel halk, bölgedeki dili, kültürü, ekonomisi ve siyaseti üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak istiyor. Anas ayrıca ekibinin görüşmelerden önce tartışmakta olduğu diğer alanları da işaretledi: siyasi çözümler, ateşkes ve şiddetten etkilenen en güneydeki Pattani, Yala ve Narathiwat illerinin sakinlerini içeren kapsamlı kamuoyu istişarelerinin başlaması. Çoğunlukla Budist Tayland’daki en büyük azınlık olan Malay Müslümanlarına ev sahipliği yapıyorlar. Ancak bu dilek listesi, müzakereleri şekillendiren farklı görüşleri göstermekte. Karşı tarafta Tayland’ın en son baş müzakerecisi General Wanlop Rugsanaoh var. Bir pragmatist olarak kabul edilen Wanlop, geçen yılın başlarında, Tayland hükümetinin BRN’yi resmen zıt numarası olarak tanıması için yeni bir açıklığa işaret eden iki tur tam teşekküllü müzakereye katıldı.

Tayland güvenlik teşkilatındaki kaynaklar, önceki turlardan birinde büyük hayal kırıklıklarını yansıtıyordu. Bangkok, BRN müzakerecileri ile illerdeki şiddeti kontrol altına alma konusunu tartışmaya hazırdı, ancak çok az ilerleme kaydetti. Yine de şüpheciler bile, kolaylaştırıcı olarak Malezya ile iki taraf arasındaki art arda yapılan görüşmelerin, 2004’ün başından bu yana şiddet tarafından parçalanmış bir arazide barış için umut sunduğunu kabul ediyorlar. Yerel bir çatışma izleme ağı olan Deep South Watch, şiddetin 7.224 olduğunu söylüyor. 2004’ten Şubat 2021’e kadar ölümler ve 13.427 yaralanma. Ölümler Malay Müslümanları ve Taylandlı Budist sivillerden Taylandlı askerler, polis ve asi savaşçılara kadar değişiyor. Malay Müslümanları, Tayland devleti tarafından onlarca yıldır adaletsizliğe maruz kaldıklarını, dillerinin resmi kullanımını reddettiklerini ve siyasi ve ekonomik marjinalleşmenin kurbanı olduklarını söylüyorlar. Bölgede daha önce diğer Malay Müslüman isyancı grupların da dahil olduğu ayrılıkçı çatışma döngüleri meydana geldi. Ancak hiçbiri BRN ve büyük ölçüde silahlı genç savaşçılardan oluşan askeri kanadıyla kara operasyonları ve desteği için eşleşmiyor. BRN’nin müzakere masasındaki varlığı, 2013 yılında Tayland’ın siyasi açıdan hassas görüşmeleri kolaylaştırmak için Malezya’dan yardım istediği anlaşmazlık çözümü çabalarında bir dönüm noktası oldu. Geçen yıl sadece BRN ile müzakerelere kadar Bangkok, çoğu şu anda siyasi ve askeri olarak yok olmuş olan daha küçük Malay Müslüman isyancı gruplarının temsilcileriyle çok sayıda görüşme turu düzenlemişti.

ETİKETLER: Tayland
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.