islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5389
EURO
34,8465
ALTIN
2.442,32
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

İNTIHAR DA ÖTENAZİ DE HARAMDIR

İNTIHAR DA ÖTENAZİ DE HARAMDIR
3 Ocak 2024 11:57
A+
A-

 

İyileşme ihtimali kalmamış, her an öleceği beklenen ve acılar içinde olan bir hasta dinen ötenazi yaptırabilir mi?

YARATAN VE ÖLDÜREN ALLAH’TIR

Hayatımızın sahibi şüphesiz bizi yaratan Yüce Allah’tır. Ölümü programlayan da elbette yalnızca odur. İnsan bir başka insanın canına kıyamaz. Açıklamalı anlamını sunacağımız İsra suresinin otuz üçüncü ayeti ile Allah’ımız yarattığı cana kıymayı haram kılmıştır:

Haklı bir gerekçeye dayanmaksızın, Allah’ın kutsal kıldığı cana kıymayın! Her kim haksız yere öldürülürse, onun meşru mirasçılarına, katilin kısas edilerek öldürülmesini isteme veya kendilerine kan diyetinin ödenmesi konusunda (2. Bakara: 178) hukukî bir yetki tanımışızdır. O hâlde, onlar da hukukun vereceği karara saygı göstermeyip bizzat kendileri adaleti sağlamaya çalışarak veya katilin cezalandırılmasını yeterli görmeyip onun akrabalarından da intikam almaya kalkarak öldürme konusunda sınırı aşmasınlar. Çünkü onlara, katilin öldürülmesini talep etme yetkisi verilerek yardım edilmiştir.

Cana kıymak şüphesiz en büyük günahlardan biridir. Cana can olarak yani Kısas olarak cezalandırılacak suçtur. (Bakara 178)

İnsan başkasının canına kıyamayacağı gibi kendi canına da kıyamaz.  Bunun içindir ki  intihar yoluyla cana kıyma haram kılınmıştır.  Kişi başkalarının kendisi hakkında ölüm kararı almasına da onay veremez.  Ötenazi bir tür intihar eylemi olduğu için kişi ötenazi kararı alamaz ve bununla beraber ötenazi için  yardım da isteyemez.  O, İntihar gibi ötenazi işleminden ötürü de sorgulanır ve hatta intiharda olduğu gibi azaba da uğrayabilir.

ÖTENAZİ İÇİN TIBBİ YARDIM DA HARAMDIR

Ötenazi haram olduğu için tıbbı yardım da yapılamaz. Böylelikle yardım eden de sorumludur, günahkâr olur ve suçlu gibi yargılanır.  Peygamberimiz ölümün istenmemesini öğütlemiştir. Ağrılar sabır gösterilemeyecek boyutlara ulaştığında ölüm zaten gerçekleşir. Rabim cümlemizi ötenaziyi düşündürecek hastalıklardan korusun.

ÖTENAZİYİİ ALLAH HARAM KILMIŞTIR

Cevabımızı Rabbimizin intiharı ve ötenaziyi haram kılıp yasaklayan  buyruğu ile bitirelim:

Ey iman edenler! Birbirinizin mallarını birbirinize zarar verecek şekilde haksız yollarla yemeyin, karşılıklı rızaya dayanan ticaret yolu dışında tüketmeyin.

Canlarınıza kıymayın/aşırı dünya hırsından dolayı başkalarını öldürüp kendiniz de intihar edecek duruma düşürmeyin. Çünkü Allah siz kullarına karşı çok acıyandır.” (Nisa 29)

ARD

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.