islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3803
EURO
34,7859
ALTIN
2.396,81
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

İRADE OLMADAN, İDARE OLMAZ!…

İRADE OLMADAN, İDARE OLMAZ!…
15 Nisan 2024 09:17
A+
A-

İrade seçme, karar verme ve yapma gücüdür. Ve insan bir günde, ortalama 10 bin iradeli eylem gerçekleştirebilmektedir. Dolayısıyla seçip yaptığımız veya yapmadığımız her karar ve eylemimiz, bizim kaderimizdir. Kaderi yazan Allah, yazmış ve elimize vermiş; işte onun adı, İRADE. İrade ile seçmeye, karar vermeye ve gayrete aşıktır bizim kaderimiz.

Hayatın her aşamasında yer alan bu iradi karar ve eylemlerimiz, insanda özgüveni artırıyor, değer yargısını güçlendiriyor ve hayata anlam katma refleksi kazandırıyor. İrade insanın kendini bulmasını ve daha iyi bir insan olmasını sağlıyor.
Peki bunca faaliyetin faili irademiz varken, Allah’ın bir de ibadet ve haram-helal listesi sunması neyin nesi? Sırf bizim iradeli, hür ve özgür bir kul olmamızı istediği için, irademizi takviye etmek, geliştirmek ve muhafaza etmek için ibadetleri ve ahlâkî ilke ve değerleri lütfetmiştir. Zira irade terbiyesinde ve güzel ahlâk inşasında ibadetlerin yardımı ve etkinliği büyüktür.
İbadetlerimizin yanı sıra, irademizi güçlendirmek için soru sorma ve sorgulama refleksimizin de güçlü olması gerekmektedir. İbadetlerin süreklilik ritmi ve sorgulama özgüveni, irade inkişafında çok değerli faktörlerdir. Aslan gibi kükreme değil; bir işin doğrusunu, sonunu ve faydasını sorma, sorgulamadır gerçek irade. İbadetlerimiz ve sorgulamamız olmasaydı, DİN, FELSEFEDEN ÖTE BİR ANLAM TAŞIMAZDI. Peygamberlerin üstünlüğü, dinî, ahlâkî ve aklî değerlere hayat kazandırmaları, yaşama dönüştürmeleri ve en güzel rol-model olmalarıdır.

“Dinde zorlama/baskı yoktur!”(Bakara,2/256) ayeti de iradeye müdahalenin Allah tarafından ret manifestosudur. Allah Teâlâ, zorlanarak yapılan imanı da, ibadeti de, kulluğu da istemiyor. O’na gelen, bedenen gelse bile ruhen, kalben, isteyerek huzura gelmemiştir. Allah iradeye ve insanın özgürlüğüne aykırı her tasarrufa karşıdır. Çünkü o, dinamik irade, dinamik kader ve dinamik yasa verdiği tek varlıktır. Allah’ın verdiği iradeyi ıskalamak ise en azından Allah’a saygısızlıktır. Çünkü insan, Allah tarafından yeryüzünün halifesi, mimarı, yöneticisi olarak atanmıştır. Sözün özü, İRADE YOKSA, YÖNETİM YOKTUR…

NURİ ÇALIŞKAN

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.