islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3423
EURO
35,1164
ALTIN
2.307,30
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Kırgızistan’da Darbe Girişimi Sürüyor

Kırgızistan’da Darbe Girişimi Sürüyor

Mirat Haber Ajansı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Pazar akşamı parlamento seçimlerinin iptal edilmesi çağrısında bulunan protestocuların başkent Bişkek’teki parlamento ve cumhurbaşkanlığı ofislerinin bulunduğu binaya girmesi üzerine 6 Ekim Pazartesi günü muhaliflerine kamuoyundaki ayaklanmaları durdurmaları çağrısında bulundu. Hükümet, bir gecede meydana gelen çatışmalarda bir kişinin öldüğünü ve 590 kişinin yaralandığını söyledi. Olaylar, Bişkek ve ülkedeki diğer yerlerde, polisin kalabalıkları şiddetle dağıttığı 5 Ekim seçiminin sonucuna karşı gece büyük protestoların ardından geldi. Protestocular sabahın erken saatlerinde Ceenbekov’un selefi Almazbek Atambayev’i ulusal güvenlik binasından çıkardılar. Başkan Jeenbekov, hükümeti, televizyonu ve güvenlik binalarını ele geçiren öfkeli göstericilerin eylemlerini, bazı siyasi güçlerin yasadışı bir şekilde iktidarı ele geçirme çabası olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı internet sitesinde yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerine ateş açmama talimatı verdiğini söyledi ve muhalefet partileri tarafından oy sahtekarlığı ve gözdağıyla çarpıtıldığı için eleştirilen parlamento seçim sonuçlarının iptalini düzenlemeye hazır olduğunu ifade etti. İtfaiyeciler, Hükümet Binasına giren insanlar tarafından yakılan yangınlarla uğraşırken, Ceenbekov’un nerede olduğu bilinmiyordu. Özgürlüğünü elde eden Atambayev taraftarlarını selamlarken görüldü. Eski cumhurbaşkanı, geçtiğimiz yıl Ceenbekov ile yaşanan sert bir hesaplaşmanın ardından Haziran ayında yolsuzluktan ve cinayete azmettirmekten yargılanmış ve 11 yıl iki ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Atambayev 2017 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı ülkesinde çok güçlü hale gelmiş FETÖ’yü savunmuştu. Kırgızistan seçim kurulu 120 yeni milletvekili seçmek için açıkladığı sonuçlara göre, seçmen katılımı %55 civarında gerçekleşmiş, 16 siyasi partiden 4’ü meclise girmek için %7 barajını aşmıştı Seçim sonuçlarına göre Birimdik (Birlik) partisi, Mekanım Kırgızistan partisi, Kırgızistan Partisi ve Bütün Kırgızistan partisi parlamentoda görünmekteydi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.