islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

İran geri adım atmıyor: füze üssü açıklaması

İran geri adım atmıyor: füze üssü açıklaması
Mirat Haber Ajansı

İran’ın seçkin devrim muhafız birlikleri, Basra Körfezi kıyılarında bir yeraltı gemisavar füze üssünü ilan etti. Açıklamanın, bölgedeki artan gerginlikler arasında ülkenin stratejik hamlesi olduğu düşünülüyor. İslam Devrim Muhafızları Birliği (Pasdaran) başkanı Orgeneral Hüseyin Selami açılış töreninde yaptığı açıklamada, Hürmüzgan eyaletindeki füze üssünün amacının ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumak olduğunu söyledi. ABD’ye pek de örtülü olmayan bir atıfta bulunarak, İran’ın, düşmanlarının hegemonik iradelerini empoze etmelerini önlemek için savunma ve saldırı gücünü güçlendirmeye kararlı olduğunu söyledi.

Basra Körfezi’nde ABD-İran gerginliği

Bu durum, Washington’un Körfez’e savaş gemileri göndermesi ve uçak gemisi Nimitz’e bölgede kalmasını emretmesinin ardından İran ve ABD arasındaki gerginliğin artmasıyla ortaya çıktı. Ayrıca, stratejik B-52 bombardıman uçakları geçen ay Körfez üzerindeki İran hava sahasına birçok kez yaklaşmıştı. ABD yetkililerinin İran müttefiki grupları suçlu buldukları Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne yapılan son saldırı, Tahran’ın üst düzey askeri komutan Kasım Süleymani ve nükleer bilimci Muhsin Fahrizade’nin öldürülmesine karşı misilleme arayışında olabileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı. Ancak İran, ABD büyükelçiliği saldırısına adının karıştırılmasını reddetti. Selami, yeraltı üssüne yerleştirilmiş füzeleri işaret ederek düşmanlarımızın mantığın gücünü kabul etmediğine, güç mantığına güvendiğine inanıyoruz dedi. Orgeneral, füzelerin yüzlerce kilometre mesafedeki hedefleri vurabileceğini ve düşmanların savunma sistemlerini aldatabileceğini söyledi.

Süleymani’nin ölüm yıldönümünde

Açılış, Kasım Süleymani’nin Bağdat’taki ABD hava saldırısının birinci yıldönümüne denk gelen, yaklaşık 700 hafif ve yarı ağır geminin sergilendiği Körfez’de bir hafta süren devasa bir IRGC deniz geçit töreninden sonra da geldi. Selami, tatbikatın temel amacının İran silahlı kuvvetlerinin ülkenin hayati çıkarlarını savunmaya hazır olduğuna dair bir mesaj göndermek olduğunu söyledi. Geçtiğimiz hafta İran, Körfez’de bir Güney Kore petrol tankerini çevre kirliliği suçlamasıyla ele geçirmişti. Taraflar şu anda serbest bırakılmasını müzakere ediyor, ancak İran Seul ‘deki 9 milyar dolarlık varlığın çözülmesini talep etti.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.