islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6015
EURO
34,7765
ALTIN
2.414,40
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Endonezya İslami lideri Korona bahanesiyle hapse tıktı

Endonezya’da bir mahkeme, İslami lider Rizieq Shihab’ı geçen yıl kendi isteğiyle sürgünden döndükten sonra ülkenin korona kurallarını ihlal ederek vaazlar ve on binlerce takipçi çeken diğer toplantılar düzenlediği bahanesiyle hapse tıktı.

Endonezya İslami lideri Korona bahanesiyle hapse tıktı
Mirat Haber Ajansı

Endonezya’da bir mahkeme, İslami lider Rizieq Shihab’ı geçen yıl kendi isteğiyle sürgünden döndükten sonra ülkenin koronavirüs kurallarını ihlal ederek vaazlar ve on binlerce takipçi çeken diğer toplantılar düzenlediği için sekiz ay hapis, 1.400 dolar da para cezasına çarptırdı. Hapis cezası, Endonezya’nın Rizieq’in İslami Savunucuları Cephesi’nin (FPI) girdiği silahlı bir çatışmanın ardından birkaç ay sonra geldi. Doğu Cakarta mahkemesi Perşembe günü, Rizieq’in destekçilerini vaazlara, Hz. Muhammed’in (s.a.) doğum günü kutlamalarına ve kızının düğününe katılmaya çağırarak Endonezya’nın sağlık karantina yasasını ihlal ettiğini tespit etti. Bunların tümü, Güneydoğu Asya’daki en ağır COVID-19 salgınını geçiren ülkede binlerce insanın tepkisini çekti.

Duruşmanın canlı resimleri Rizieq’in beyaz bir sarık ve yüz maskesi giymiş, tespih çeker gösteriyor. Aralık ayında tutuklanmasından bu yana gözaltında tutuluyor ve mahkeme, hapis cezasının üç aya indirileceğini söyledi. Diğer beş kıdemli FPI üyesinin her biri, kitlesel toplantıları düzenlemek için sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar öncesinde mahkemeyi korumak için yaklaşık 3.000 polis görevlendirildi, ancak taraftarlarınca büyük bir gösteri yapılmadı. Yerel basın, iki düzine üyenin kısa süreliğine gözaltına alındığını bildirdi. 

https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2021/05/2021-05-27T073014Z_20675_RC27ON9ME6EO_RTRMADP_3_INDONESIA-POLITICS-ISLAMIST-COURT.jpg?w=770&resize=770%2C513

Garip suçlamalar düştü

Rizieq, Suudi Arabistan’da üç yıl geçirdikten sonra Kasım ayında Endonezya’ya dönmüştü ve burada pornografi ile devlet ideolojisine hakaret suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Her iki suçlama da daha sonra düştü. Binlerce takipçisi dönüşünü kutlamak için havalimanına girdi ve ardından toplantıların büyüklüğünü sınırlayan kurallara rağmen izleyen günlerde kitlesel olaylara katıldı. 

Hukuk ekibi, davaların siyasi amaçlı olduğunu ve büyük bir takipçisi olan Müslüman lideri susturma çabalarının bir parçası olduğunu iddia etti. Geçmişte FPI üyelerinin 2008’de dinler arası bir toplantıya düzenledikleri saldırı da dahil olmak üzere hapis cezasına çarptırılan Shihab, son suçlamaları reddetti ve itiraz edebileceğini söyledi. Jakarta polisinin, yetkililerin meşru müdafaa eylemi olarak nitelendirdiği bir silahlı çatışmada altı FPI takipçisini vurmasından kısa bir süre sonra tutuklandı. Grup, iddialara şiddetle itiraz ediyor. 

Miring düzenledi yasaklandı

FPI, son yıllarda Endonezya’da siyasi olarak etkili hale geldi ve 2016’da Cakarta’nın o zamanlar Hıristiyan belediye başkanının İslam’a hakareti nedeniyle devirmek için mitingler düzenleyen İslami gruplar arasında yer aldı. Heiatiyan Çinli belediye başkanına karşı yapılan kitlesel protestolar, Başkan Joko Widodo hükümetinde algılanan bir tehdit konusunda derin bir endişeye neden olunca Endonezya geçen yıl bu İslami grubu yasaklamıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.