islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5541
EURO
34,8837
ALTIN
2.430,80
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

İran İhracatta Ham Petrolden Petrokimyaya Geçiyor

İran İhracatta Ham Petrolden Petrokimyaya Geçiyor

Mirat Haber Ajansı

İran, yaptırımlardan apır zarar gören ham petrol ihracatına olan bağımlılığını azaltmak amacıyla yavaş yavaş odağını ülkenin en büyük ikinci ihracat endüstrisi olan petrokimyaya kaydırıyor. İran hükümetinin petrol ihracatının düştüğü bir dönemde petrol dışı geliri artırma çabalarının bir parçası olarak, 1,6 milyar dolar değerinde üç büyük petrokimya projesi bu ay içinde başlatıldı. Güney Buşehr eyaleti, yıllık 1,65 milyon ton metanol üretim kapasitesine sahip Kimya Pars Orta Doğu Petrokimya Fabrikasına ve günlük 7.000 ton üretimle dünyanın en büyük metanol üretici kompleksi olan Kaveh Petrokimya Fabrikasına ev sahipliği yapmakta.

İran Petrol Bakanı Bican Zengani, İran’ın petrokimya satışlarıyla güçlü bir şekilde ilerlemeye başladığının açık bir göstergesi olarak, 21 Mart 2021’e kadar 13 projenin daha başlatılacağını bildirdi. İran’da 21 Mart  olan mali yılın sonuna kadar yeni projelere yapılan toplam yatırım 17 milyar $ (27 proje) olacak ve önümüzdeki dört yıl içinde 37 milyar $’a kadar çıkacak. Törene video konferans yoluyla katılan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yeni petrokimya projelerinin ülkenin petrol dışı gelirine, kendi kendine yeterliliğine ve istihdamına yardımcı olacağını söyledi. Geleneksel olarak petrol ihracatına bağımlı olan İran ekonomisi, son yıllarda ABD hükümetinin felç edici ekonomik yaptırımları yeniden başlatmasıyla birlikte hızla zayıfladı. İran’ın petrol endüstrisi, ABD’nin tepkisinden korkan birçok ülkenin İran’dan petrol ithalatını kesmesi ve diğer yaptırımlarla büyük darbe aldı. Petrokimya endüstrisi bu boşluğu şimdiye kadar ancak bir dereceye kadar doldurmaktaydı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.