islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5997
EURO
34,7830
ALTIN
2.495,81
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İran müzakerecisi: ABD’nin petrole yönelik yaptırımları kaldırılması bekleniyor

İran devlet medyasının bildirdiğine göre, İran’ın baş nükleer müzakerecisi, Tahran’ın petrol, bankalar ve diğer sektörlere ve çoğu kişi ve kuruma yönelik ABD yaptırımlarının, Viyana’daki görüşmelerde şimdiye kadar varılan anlaşmalara dayanarak kaldırılmasını beklediğini belirtti.

İran müzakerecisi: ABD’nin petrole yönelik yaptırımları kaldırılması bekleniyor

İran devlet medyasının bildirdiğine göre, İran’ın baş nükleer müzakerecisi, Tahran’ın petrol, bankalar ve diğer sektörlere ve çoğu kişi ve kuruma yönelik ABD yaptırımlarının, Viyana’daki görüşmelerde şimdiye kadar varılan anlaşmalara dayanarak kaldırılmasını beklediğini belirtti.

Mirat Haber Ajansı

İran devlet medyasının bildirdiğine göre, İran’ın baş nükleer müzakerecisi, Tahran’ın petrol, bankalar ve diğer sektörlere ve çoğu kişi ve kuruma yönelik ABD yaptırımlarının, Viyana’daki görüşmelerde şimdiye kadar varılan anlaşmalara dayanarak kaldırılmasını beklediğini belirtti. Bu arada Rusya ve Batı Avrupalı ​​güçler, görüşmeler altı gün ertelenirken, İran ve ABD’yi 2015 nükleer anlaşmasına tamamen uyumlu hale getirme görüşmelerinde önümüzdeki görevle ilgili çelişkili ifadeler verdiler. Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araqchi, İran’ın enerji sektörüne yönelik petrol ve doğalgaz veya otomotiv endüstrisi, finans, bankacılık ve liman yaptırımlarına yönelik yaptırımların şimdiye kadar varılan anlaşmalarla kaldırılması gerektiğini söyledi. Araqchi, yaptırımların hangi mekanizma altında kaldırılacağını söylemedi veya Tahran’ın Washington’un taleplerini nasıl karşılayacağına ve anlaşma kapsamındaki taahhütlerine nasıl döneceğine atıfta bulunmadı. Diplomatlar, Yedi Dışişleri Bakanları Grubu’nun Pazartesi günü Londra’da başlayacak üç günlük toplantısına birkaç ülkeden yetkililerin de katıldığını söylediklerinden, müzakerelerin ara vermesi büyük ölçüde bekleniyordu.

European External Action Service Deputy Secretary General Enrique Mora, left, and Iranian Deputy at Ministry of Foreign Affairs Abbas Araghchi wait for the start of a meeting of the JCPOA Joint Commission in Vienna, Austria [EU Delegation in Vienna/Handout/Reuters]

Yorum yapması istenen ABD Dışişleri Bakanlığı, Cuma günü görüşmelerin belirsiz bir yerde olduğunu söyleyen ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan’ın açıklamaları da dahil olmak üzere geçmiş açıklamalara atıfta bulundu. Başkan Joe Biden, Washington’un 2018’de o zamanki Başkan Donald Trump yönetiminden çekilmesi ve Tahran’a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya koymasının ardından anlaşmaya dönüşü araştırıyor. İran, 2019 itibarıyla anlaşmanın nükleer faaliyetlerine ilişkin sınırlarının çoğunu ihlal ederek yanıt verdi. Görüşmeler Viyana’da İran, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya, anlaşmanın geri kalan imzacıları, lüks bir otelin bodrum katında ve sokağın karşısındaki başka bir otelden ABD’li temsilcilerle başladı. İran, ABD’li yetkililerle doğrudan görüşmeyi reddetti. Yetkililer, Tahran ile BM nükleer izleme örgütü arasında İran’ın bazı nükleer faaliyetlerinin izlenmesi konusunda bir anlaşmanın süresinin dolacağı 21 Mayıs’a kadar bir anlaşmaya varmayı umduklarını ifade ettiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.