islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3190
EURO
35,0421
ALTIN
2.282,74
BIST
8.981,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İran-Suud Vekalet Savaşı Lübnan’da

İran-Suud Vekalet Savaşı Lübnan’da

İran ve Suudi Arabistan arasındaki vekalet savaşı Lübnan’a taşındı. Fakat Suudi Arabistan Lübnan’ı yalnızlaştırarak daha çok İran’ın kontrolüne girmesini sağlıyor.

Uzmanlar, Riyad ve diğer zengin Körfez ülkelerinin Lübnan elçisini sınır dışı etmelerinin ardından, finansal olarak daha da kötüleşen Lübnan’ın kendisini bölgesel egemenlik savaşı yürüten S. Arabistan ve İran arasında bir tercihle karyı karşıya bırakıldığı hisine kapıldığına dikkat çekiyorlar

Kriz Cuma günü Suudi Arabistan’ın Lübnan büyükelçisine ülkeyi terk etmesi için 48 saat vermesi, elçisini Beyrut’tan geri çağırması ve Lübnan’dan tüm ithalatı askıya almasıyla patlak verdi.

Suudi Dışişleri Bakanlığı, önlemlerin Lübnanlı bir bakanın Yemen savaşı hakkında yaptığı “aşağılayıcı” sözlerin ardından, ancak aynı zamanda Lübnan’ın İran destekli Şii hareketi Hizbullah’ın etkisi nedeniyle alındığını söyledi.

Grubun Lübnan limanlarını kontrol ettiğini ve hükümetin Beyrut’taki karar alma sürecini “kaçırdığını” söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt de aynı adımı atmakla gecikmedi.

Kriz, kırılgan bir hükümetin zengin Arap komşularından uluslararası yardım sağlamak için mücadele ettiği mali ve siyasi kargaşa içindeki bir ülke olan Lübnan’a yeni bir darbe oldu.

Ancak Enformasyon Bakanı Georges Kordahi’nin Ağustos ayında kaydedilen bir röportajda Pazartesi günü yayınlanan ve Yemen’deki İran destekli Husi isyancılara karşı Suudi liderliğindeki askeri müdahaleyi eleştiren sözleri, bu çabaları baltaladı.

Kordahi, Husilerin “dış saldırılara karşı kendilerini savunduklarını” söyleyerek, Suudi Arabistan ve müttefiklerinden öfkeli tepkilere yol açtı ve Lübnan’da istifa çağrısı yaptı.

Analist Karim Bitar, Kordahi’nin sözlerinin yaklaşmakta olan bir jeopolitik hesaplaşma için sadece bir tetikleyici olduğunu söyledi.

Gerginliğin “bu vasat bilgi bakanının söyledikleriyle çok az ilgisi var… (ve) son birkaç yıldır devam eden Suudi-İran çekişmesiyle ilgili her şey”.
“Kordahi, uzun süredir yapım aşamasında olan bir şey için sadece bir bahaneydi” dedi.

Bitar, Lübnan’ın, iki bölgesel rakibin karşıt tarafları desteklediği Suriye, Yemen ve Irak ile birlikte “İran ve Suudi Arabistan arasındaki savaş alanlarından biri” olduğunu da sözlerine ekledi.

Riyad’ın hamlesi, Suudi krallığının Lübnan’ı “Hizbullah’a karşı daha sert bir tavır almaya” zorlama kararlılığını da yansıttığını söyledi.

Hizbullah, parlamentoda sandalye sahibi olduğu Lübnan’da hatırı sayılır bir nüfuza sahip ve Suudi Arabistan ile Batı’nın çoğu tarafından terörist bir grup olarak kabul ediliyor.

Lübnan Başbakanı Najib Mikati, Suudi kararından sonra Khordahi’nin “pişman olduğunu” söyledi ve Riyad’ı hareketini yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Açıkça Kordahi’nin istifasını talep etmedi, ancak hükümet adına konuşmadığını söyledi.

Bakan, “Körfez ülkeleriyle ilişkileri yatıştırmak için… Lübnan’ın ulusal çıkarlarını dikkate almaya” çağırdı.

Kordahi, Hizbullah’la müttefik ve Süleyman Franjieh liderliğindeki bir Hıristiyan partisi olan Marada Hareketi tarafından aday gösterildi.

Bakan, hem Hizbullah hem de Franjieh görevden alınması çağrılarını reddettiği için özür dilemeyi reddetti.

Lübnan, Dünya Bankası tarafından 1850’lerden bu yana dünyanın en kötü krizlerinden biri olarak görülen ekonomik ve mali krizin pençesindeyken, diplomatik anlaşmazlık daha da zarar verici hale geliyor.

Suudi Arabistan ve Şii İran, beş yıllık bir aradan sonra gerilimi azaltmak için aylardır görüşmelerde bulunuyor.

Rakipler, 2016 yılında Suudi Arabistan’ın bir Şii din adamını idam etmesinin ardından protestocuların İran’daki Suudi diplomatik misyonlarına saldırmasının ardından diplomatik ilişkileri koparmıştı.

Bitar, son krizin aynı zamanda Riyad ve Tahran arasındaki bu müzakerelerle bağlantılı olduğunu ve Lübnan’ın “bedel ödediğini” söyledi.

“İki fil kavga ettiğinde, acı çeken çimdir ve Lübnan, bu vekalet savaşları daha şiddetli hale geldiğinde, tarihinde on beşinci kez acı çeken çimdir” dedi.

Lübnan’ın Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Kuveyt ile diplomatik serpinti de küçük Akdeniz ülkesi için kritik bir zamanda geliyor.

Mikati’nin kırılgan hükümeti, Hizbullah’ın geçen yıl Beyrut limanında meydana gelen yıkıcı patlamayı araştıran ve onu siyasi önyargıyla suçlayan bir yargıcı görevden almak için yürüttüğü kampanyanın ortasında üç haftadır bir araya gelmiyor.

Malcolm H. Kerr Carnegie Orta Doğu Merkezi’nden bir analist olan Michael Young, “Lübnan’ın bir kabineye ihtiyacı var ve kendisini bölgesel bir çatışmanın ortasında bulduğu için ayağına ateş ederek hiçbir şey kazanmıyor” dedi.

Twitter’da, “Suudiler Lübnan’ı İran kartı olarak gördükleri için ülkeye karşı davranmayı mantıklı buluyorlar” diye ekledi.

Ancak “Lübnan’ı izole ederek, yalnızca İran ve yerel vekillerinin ülke üzerindeki kontrollerini sıkılaştırmasını sağlayacaklar” konusunda uyardı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.