islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

İran, Yeniden Türkiye’ye Göz Kırpıyor

İran, Yeniden Türkiye’ye Göz Kırpıyor

Rusya tarafından da yalnızlığa itilen İran rejimi, rotasını yeniden Ankara’ya çevirdi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşme ile ilgili basına yaptığı açıklamada İran ve Türkiye’nin işbirliğini uluslararası düzeye genişletmesi gerektiğini söyledi. İran, her fırsatta Türkiye’yi sırtından bıçaklamayı devlet politikası olarak güttüğü biliniyor.

Reisi yaptığı açıklamada “İran ve Türkiye arasındaki yakın ilişkilerin bölgede barış ve istikrarın çıkarına olacağını” belirterek şunları söyledi:

“İki ülke arasındaki bölgesel işbirliği uluslararası işbirliğine dönüştürülmeli ve iki ülkenin önemli konumu göz önüne alındığında, bu etkileşim küresel toplumda etkili olabilir.”

İki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle ticaret ve ekonomi alanlarında geliştirilmesinin her iki ülke için de faydalı olduğuna değinen İran diktatörlüğünün yöneticisi Reisi, “Taslağı iki ülkenin gündeminde olan işbirliğinin geliştirilmesi için yol haritasına son şeklini vererek, İran ve Türkiye, ilişkileri mevcut seviyeden her şey dahil işbirliğine yükseltmeye hazır” dedi.

İran’ın bölge ülkelerinin anlaşmazlıklarını dış müdahale olmadan çözebilecekleri görüşünde olduğunu da belirten İbrahim Reisi, “Yabancıların varlığı bölge ülkeleri ve hükümetleri arasında güvensizlik ve gerilimden başka bir şey getirmedi. ABD’nin Afganistan’daki yıllık varlığı cinayet, kan ve yıkımdan başka bir şeyle sonuçlanmadı” dedi.

Cumhurbaşkanı, daha sonra “Afganistan’ın sorunlarının bu ülkenin insanları ve komşularının yardımıyla çözülebileceğinin netleştiğini” sözlerine ekledi.

DAEŞ, ABD ADINA BÖLGEMİZDE TERÖR ESTİRİYOR

İbrahim Reisi, DAEŞ terör örgütünün İran ile yakın ve sıcak ilişkilerini görmezden gelerek bu terör örgütünün ABD adına faaliyet gösterdiğini belirterek,  Ankara ile Teröre karşı mücadelede işbirliği içerisinde olmayı istediklerini söyledi.

Oysa diğer yandan İran’ın Başta Hizbullah ve PKK terör örgütleri olmak üzeri İslam dünyasındaki bir çok terör örgütü ile yakın ilişki içerisinde olduğu, bazılarını kurduğu, kurmadıklarını ise finanse ettiğini bütün dünya biliyor. Bölgeyi kan gölüne çeviren DAEŞ terör örgütünün bir kez dahi İran topraklarında veya İran’ın desteklediği bir terör örgütüne karşı bir maytap dahi patlatmadığı biliniyor. ABD’nin kontrolü altındaki DAEŞ terör örgütünün İran’a karşı eylem yapmaması konusunda kesin emir verdiği iddiaları hala tazeliğini koruyor.

Çavuşoğlu’nun Güney Kafkasya bölgesinde ticari ilişkileri istikrara kavuşturmak ve geliştirmek için İran ile ortak işbirliğine ilişkin sözlerine değinen Reisi, “Bazı dış eylemlerin ilişkilere zarar vermesine izin vermemeliyiz” dedi.

Çavuşoğlu ise Türkiye’nin İran’daki yeni hükümeti pragmatik olarak gördüğünü ve Tahran ile işbirliğini artırmaya kararlı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Güney Kafkasya’da ticaretin yanı sıra istikrara da önem verdiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Güney Kafkasya’da istikrarı ve ticari ilişkileri artırmak için İran İslam Cumhuriyeti ile ortak işbirlikleri kurmayı ve güçlendirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.