islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3395
EURO
35,1094
ALTIN
2.241,68
BIST
8.872,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

İran’da “Çocuk Gelin”ler Faciası

İran’da “Çocuk Gelin”ler Faciası

İran rejimi tarafından yayımlanan medya kayıtlarına göre geçin yıl İran’da 5-9 yaş arası 172 çocuk evlendirildi.

İran’daki çocuk evlilikleriyle ilgili son manşetler, acı verici genç yaşta evlilik olgusuna atıfta bulundu.

Molla rejiminin resmi haber ajanslarından olan ROKNA Haber Ajansı’nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı bir habede göre Sistan ve Belucistan Eyaleti Sicil Dairesi, Mart 2021’den bu yana 5 ila 9 yaş arası 18 çocuk düğünü kaydettiğini duyurdu.

İran’ın güneydoğusundaki Sistan ve Belucistan Eyaleti Sicil Dairesi de aynı dönemde 10 ila 14 yaşları arasında 2.405 kız çocuğu evliliği kaydettiği öğrenildi.

İran’ın güneybatısındaki petrol zengini Huzistan Eyaletinin başkenti Ahvaz’da her gün 15 yaşından küçük bir ila üç kız çocuğu evleniyor.

YOKSULLUK VE FAKİRLİK KIZ ÇOCUK EVLİLİĞİNİN EN BÜYÜK SEBEBİ

Ahvaz Valiliği Kadın Komitesi Başkanı, bu erken evliliklerin altında yatan nedenin su kıtlığı, yoksulluk ve enflasyondan kaynaklanan yaygın işsizlik olduğunu açıklıyor.

Yine rejimin propoganda araçlarından olan Fararu web sitesinden  Puneh Pilram, “Aileler çocuklarına bakamadığında, önce kızlarından kurtulurlar” diye yazdı.

Yine Rejimin yayımladığı Setareh Sobh gazetesi ndeki bir habere göre ise altı İran ilinde Mart-Eylül 2021 arasında 10 ila 14 arasında annelerden en önemli oranda doğum sayısı görüldüğü tespit edildi.

Haberde adı giçen 6 il şunlar: Sistan ve Belucistan, Huzistan , Razavi Horasan, Gülistan, Kirman ve Doğu Azerbaycan.

Aynı veriler, 21 Mart – 21 Kasım 2021 tarihleri ​​arasında Sistan ve Belucistan’da 10-14 yaşındaki annelerden 290 bebeğin dünyaya geldiğini gösteriyor.

15-19 yaş arası annelerin ise aynı dönemde 6.878 çocuk doğurdu.

Ulusal İstatistik Merkezi (NSC) ayrıca İran’ın çocuk evliliklerinde Gine’den sonra ikinci sırada olduğunu açıkladı. Yasal evlilik yaşı Gine’de 12, İran’da 13 olduğu belirtiliyor.

GENÇ KIZLARIN EVLİLİKLERİNİ YASAKLIYORLAR MI YOKSA TEŞVİK Mİ EDİYORLAR?

İran’da çocuk yaşta evlilik kültürel bir mesele değil, ruhani rejimin politikalarının bir ürünü. İran’da kız çocukları için yasal evlilik yaşının 13 olması, erken evlilik toplumsal bir felakete dönüştü.

2018’de ayetullah meclisine önerilen bir yasa tasarısı, çocuk evliliğini yasaklamayı amaçlıyordu.

Tasarı, 13 yaşından küçük kızların evlenmesi hariç, yasal evlenme yaşını kızlar için 16, erkekler için 18 olarak belirledi. Ancak meclis Hukuk ve Yargı Komisyonu tasarıyı reddetti.

Ayrıca, dikta rejimi çocuk yaşta evlilikleri kolaylaştırmak için kredi veriyor.

Birçok düşük gelirli aile, bu kredileri alabilmek için kızlarını fiilen satıyor. Bu erken evliliklerin çoğu boşanmayla sonuçlanıyor ve birçok çocuk gelin toplumsal hastalıklara kurban gidiyor.

Mostaghel gazetesinin geçtiği bir habere göre Mart 2021’den başlayarak sadece üç ayda, MGK 10 ila 14 yaşları arasındaki 172 kız çocuğunun boşandığını belirtiliyor. Aynı dönemde 15-19 yaş arası kız çocukların boşanma istatistikleri 3.044’e ulaştı.

Dikta rejimi meclisinin eski bir üyesi olan Fatemeh Zolkadr, “Aşırı yoksulluk nedeniyle, birçok aile masraflarını kısmak için kızlarını genç yaşta evlendirmeye karar veriyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maalesef bu trajedi boşanmış çocukların artmasına neden oluyor. Yasal yollardan boşanmayı başaramazlarsa evden kaçarlar ya da intihar ederler ve ciddi toplumsal rahatsızlıklara yol açarlar”

Dikta yönetimindeki kız çocukları arasında “yükselen” bir başka acı verici trajedi de “boşanmış çocuk” olayıdır.

İran’da kamuya açıklanan çocuk evlilik verileri, yalnızca sicil daireleri tarafından kaydedilen istatistikleri içermektedir. Çocuk kızların pek çok evliliği kayıt altına alınmıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.