islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4790
EURO
34,9300
ALTIN
2.435,41
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İran’da Ev Reisi Dul Kadın Olmak, Ateşten Gömlek Gibi

İran’da Ev Reisi Dul Kadın Olmak, Ateşten Gömlek Gibi

Yoksulluğun kadınlaşmasının bir yönü, bekâr kadınların hane reislerinin durumuna yansır. Pandemi döneminde toplumun en yoksul kesimlerinden birini oluşturuyorlar.

Coronavirüs, bekâr kadın hane reisi için hayatı daha da zorlaştırdı ve onları birden fazla riske maruz bıraktı. Bu kadınlar, Kovid-19 salgını öncesinde olduğundan daha fazla yoksulluğa düştüler.

Normalde yüksek kaygı, maddi ve psikolojik sorunlar yaşayan kadınlar, Coronavirüs salgını nedeniyle şu anda ekonomik açıdan çok zor durumda. Başlıca endişeleri arasında kendilerini işsiz bulabilecekleri yer almaktadır.

Yoksulluğun kadınlaşmasının tezahürleri arasında İran’daki günümüz toplumunun bu kesimi yer almaktadır. Kadınların bu gibi zor zamanlarda geçimlerini sağlayacak birikimleri yok.

Bu kadınların çoğu, özellikle uzak bölgelerde, tek gelir kaynaklarını kaybetmeleri ve devlet desteğinin olmaması nedeniyle ciddi şekilde yoksullaşıyor. Çoğunluğu sigortasız ve düşük gelirli işlerde çalıştıkları için standart altı koşullarda yaşıyor. Sosyal güvenliğin veya gerekli ekonomik desteğin tamamen yokluğu birçok sosyal zarara yol açmaktadır.

Yeraltı işletmelerinde ve atölyelerinde çalışan kadınlar işten atıldı veya işten çıkarıldı. Ev tabanlı işletmeleri olanlar da siparişlerde bir düşüşle karşı karşıya. Bu kadınlar, kendilerinin ve ailelerinin hayatta kalmasını sağlamak için sağlıklarını riske atmak zorundadır. Bu kadınlar, sadece geçimlerini sağlayacak kadar parayla gece dönebilmek için yüksek riskli bölgelere iş için gidiyorlar. Günlük ihtiyaçlarının yanı sıra kira ödeyecek kadar da para kazanmaları gerekir.

Çalışma Bakanlığı Destekleme ve Güçlendirme Dairesi Genel Müdürü Meryem Sadat Mirmelek Thani, son on yılda bekar kadın hane reislerinin sayısındaki artışla ilgili olarak “Bu sosyal bir mesele” diyor.

11 Ekim 2020’de devlet resmi ajanslarından olan ISNA’ya konuşan Mirmelek Thani, “2018’de kentsel alanlardaki kadın hane reislerinin %33,4’ü en yoksul oldu ” diye sözlerine ekliyor.

EN SAVUNMASIZ KADIN, BEKAR HANE REİSLERİDİR

Bekar kadın hane reisleri, toplumun en savunmasız kesimleri arasındadır. Büyüme ve gelişmenin önünde erkeklere göre daha fazla engelle karşılaşırlar. Kaynaklara ve tesislere daha az erişimleri vardır. Daha düşük gelirli emek ve hizmet işlerinde çalışan erkeklere kıyasla, hayatlarını kazanmak için daha fazla mücadele etmek zorundalar. Bu kadın hane reisi sigortalı değil ve İran iş kanunları onlar için geçerli değil.

Kadınlar gün içinde daha fazla saat çalışmakta, ancak ücretleri ve maaşları mevcut ekonomik ve yaşam koşullarıyla örtüşmemektedir. Bu kadınlar hem evin içinde hem de dışında çalışmak zorundalar.

DUL KADINLARA YOKSULLUK TUZAĞI

Bekar kadın hane reisleri genellikle toplumun en düşük gelirli üyeleri arasındadır. Aile yapısı, “ yoksulluk tuzağı ” olarak bilinen anne ev dışında çalışırken çocukların iş aramak veya ailenin günlük işlerini yönetmek için okulu erken terk etmesi gereken bir olguya neden olur. Annenin evden uzun süre ayrı kalması ve kurumsallaşmış yoksulluğun çocuklar üzerinde geri dönüşü olmayan etkileri vardır. Bu yoksunluk döngüsü ve devlet desteğinin olmaması, hane reisleri ve çocukları için bir yoksulluk tuzağı yaratıyor.

İRAN’DAKİ DUL AİLE REİSİ KADINLARLA İLGİLİ İSTATİSTİKLAR

Devlet kaynaklarına göre, hane reisi kadın sayısının 4 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Daha önce, rejim parlamentosunun eski bir üyesi olan Tayyebeh Siavoshi, sayının 5 milyon civarında olduğunu açıklamıştı.

İran’da bekâr kadın hane reislerinin sayısı son 10 yılda erkek reisli hanelere göre %58 arttı. Kadın hane reisi sayısı her yıl %6 artıyor.

Kadın hane reislerinin %82’si işsiz ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor . Bu kadınların sadece küçük bir kısmı Refah Teşkilatı kapsamındadır ve ayda 70.000 Toman gibi küçük bir miktar alırlar.

Kadın hane reislerinin yaşı 14’e düşmüş ve büyük bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Zorla evlendirmeler, 18 yaşından küçük kızlar arasında evlilikler ve – trajik biçimde – reşit olmayan boşanmalar, İran toplumunda bu sorunun başlıca nedenleridir. İran İstatistik Merkezi, yaklaşık 5,1 milyon dul veya boşanmış kadın olduğunu bildirdi.

KENDİ DİLLERİNDEN AİLE REİSİ DULLARIN GÜNLÜK YAŞANTILARI

Hem anne ham baba olmak ve ayrıca İran gibi bir rejimin altında dul hane reisi olmak kelimenin tam anlamı ile ateşten gömlekten farksızdır. Ve o gömleği giymek zorunda olan Dul Aile Reislerinden birinin kısa günlük öyküsü:

“Zehra’nın bu yıl ilkokul üçüncü sınıfa gitmesi gereken küçük bir kızı var. Coronavirüs ve enfekte olma korkusu nedeniyle Zehra birkaç ay evde kaldı ve ayda 1 milyon veya 1,5 milyon Tümen (İran parası) kazanmak için mücadele ediyor. Bu miktardan 800.000 Tümen’e bir ev kiralar. Artık kızını Coronavirüs’ten koruyacak parası yok.

Zehra, hükümet liderleri yüzünden gördüğü acıyı şöyle dile getirdi: “Onlar kendileri (Tahran’ın şehir dışı semtleri olan) Velencak, Pasdaran ve Zafaraniyeh’de yaşıyorlar ve çocukları ülkenin en iyi özel okullarına gidiyorlar ama bizim çocuklarımızı göndermemiz gerektiğini düşünmüyorlar. İslamşehr’deki kalabalık ve riskli okullara. Tek çocuğuma Coronavirüs bulaşırsa, bunun sorumlusu kim olacak?”

Kadınların reisi olduğu hanelerdeki çocukların İran’ın SHAD sanal eğitim platformuna erişimi yok ve anneler, yüz yüze okullarda ihtiyaç duyulan dezenfektan maskeleri ve jelleri karşılayamıyor.

“Asiye, eve iyi bir ücretle gelmesini bekleyen iki küçük çocuğu olan bir kadın hane reisi. Coronavirüs salgınından önce, düşük gelirli bir mahalle olan <şehriyar’da bir bodrum katındaki bir konfeksiyon fabrikasında çalıştı. Asiyeh, koronavirüs nedeniyle fabrika kapanınca işini kaybetti. Sigortası yok. Üç yıl önce işvereni, sigorta isterse şirketin ücreti maaşından düşeceğini söyledi. Sigortadan vazgeçmek zorunda kaldı çünkü aksi takdirde geçimini sağlayamadı. Asiyeh, 7 yaşındaki kızı ve 9 yaşındaki oğlu olan iki çocuğunu desteklemek için şimdi sokaklarda maske satıyor. Hala annelerinin işten atıldığını bilmiyorlar.”

Temizlikçi olarak çalışan başka bir anne, “Artık herkes işini kaybediyor” dedi. “Şanslıysam ayda iki veya üç kez ev temizleyebilirim. Zamanın geri kalanında işsizim ve gelirim yok. 3 yaşında bir kızım var. Kocam öldü. Taksi şoförüydü ve sigortası yoktu.”

Orta yaşlı bir kadın kayısı satıyor. Geçen yıl bir çorap fabrikasında çalıştı. “Çin çorapları yüzünden işimizi kaybettik” dedi.

“Ülke Çin’den çorap ithal ettiği için işimizi kaybettik” dedi. “Üç çocuk annesiyim. En büyük kızım 14 yaşında. Yardım komitesi bize hibe veriyor, ancak hibeler mevcut yaşam maliyeti ile 5 günlük gıda için yeterli değil. Burada her şeyle savaşmak zorundayız: fiyatlar, Coronavirüs, belediye yetkilileri, yoksulluk ve aile sorunları ve daha binlerce acı ve sorun.”

“Öğleden sonra sıcağında çöp toplayan birkaç kadın tanıyorum. Gecenin ortasında çöp toplayamıyorlar, bu yüzden öğleden sonraki yalnızlığı kullanıyorlar” diye devam etti.

“Çöpte, plastik veya paraya dönüştürülebilecek herhangi bir şey arıyorlar.

Başka bir genç kadın, erkek kardeşinin yanı sıra yakın ailesine de bakıyor. “Bir yıl içinde anne babamı ve kocamı kaybettim. Benim bir çocuğum var. Zar zor yürüyebiliyorum. 32 yaşında sebze temizleyerek geçimimi sağlıyorum. Gittiğim her kurum, “Genç olduğunuz için fazla destek veremeyiz. Git bir iş bul!” Ama kadın olduğum için çalışamadığım çok yer var. Şimdi Coronavirüs’ün yarattığı durum göz önüne alındığında umutsuzluk içindeyim”

İran’da hane reisi bekâr kadın sayısındaki artış şok edici boyutlara ulaştı.

Ve bu sorun sadece İran’ıh değil maalesef bütün İslam ülkelerinde mevcut.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.