islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4660
EURO
34,7572
ALTIN
2.440,00
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C

İran’da Evcil Hayvan Beslemek Yasaklanıyor

İran’da Evcil Hayvan Beslemek Yasaklanıyor

İran Parlamentosunun bazı milletvekilleri, sahiplerinin sokaklara ‘tehlikeli hayvanları’ getirebileceğini ve evcil hayvanların enfeksiyon ve hastalık getirdiğini belirterek beslenmesini yasaklayan bir yasa tasarısı Meclis’e sundular.

İran parlamentosunun kedi ve köpekler de dahil olmak üzere evcil hayvan beslemeye karşı bir yasa tasarısı sunması, toplumun birçok kesiminde öfke uyandırdı.

“Tehlikeli hayvanlara karşı kamu haklarının korunması” başlıklı yasa tasarısı, “timsah, yılan, kertenkele, fare, maymun, kaplumbağa, kedi, tavşan ve köpek” besleyen ve yetiştiren kişileri hedef alıyor.

“Tehlikeli” hayvanların yetiştirilmesi, yetiştirilmesi veya satılması, sokaklarda veya arabalarda dışarı çıkarılması kanuna aykırı olarak değerlendirilecektir.
Milletvekilleri, bu tür hayvanlara el konulmasının yanı sıra, ihlal edenler için 1.300 ila 4.000 dolar arasında bir para cezası belirledi.

Yetkililerin muhalefetine rağmen, evcil hayvanların, özellikle de köpeklerin tutulması son yıllarda daha yaygın hale geldi.

İnsanlar arkadaşlık ve destek için kedi ve köpeklere yöneldikçe, bu eğilim yalnızca koronavirüs izolasyonu sırasında hızlandı.

Geleneksel olarak İslam’da bir köpeği evde tutmak “haram” kabul edilir, ancak yeni yasa tüm evcil hayvanları hedef alıyor.

İran’da evcil hayvan yetiştirmek, satın almak, satmak veya beslemek için yapılan reklamlar daha önce yasaklanmıştı ve polisin sokakta veya parkta köpeklerini gezdiren insanlara yaklaştığına dair tekrarlanan raporlar var.

‘Vatandaşlar için korku ve panik’

Sert görüşlü bir milletvekili Ali Ekber Alizadeh yerel basına, “insanların gelecekte kaplan, fil ve timsah çıkarmayacaklarının garantisi olmadığı için yasanın bir zorunluluk olduğunu, dolayısıyla bunun bir yasa gerektirdiğini” söyledi.

Diğer bir muhafazakar milletvekili Naser Mousavi Largani, “Bazen konut komplekslerinde, [bazı] insanların hayvanları, çocuklar ve aileler için paniğe neden olan hayvanlara sahip” dedi.

Largani, evcil hayvan beslemenin “insanlar ve hayvanlar arasında yaygın olan çeşitli enfeksiyon ve hastalıkları da beraberinde getirdiğini” söyledi.

Yerel basına konuşan Tahran Üniversitesi biyoloji fakültesinde profesör olan Hassan Akhani, milletvekillerinin tasarıda değişiklik yapmasını önerdi.

Akhani, birisi evinde bir hayvan beslemek istiyorsa, adını kaydettirmesi ve evcil hayvanı için bir kimlik kartı alması istenmesini tavsiye etti.

Ayrıca evcil hayvanın insanlara saldırması ve onlara zarar vermesi durumunda evcil hayvan sahiplerinin sigorta yaptırması gerektiğini söyledi.

‘Tehlikeli sevgilim’

Tasarı, hem sıradan insanları hem de ünlüleri kızdırdı; ünlüler, aşırılık yanlılarına meydan okuyarak tekrar tekrar evcil hayvanlarının fotoğraflarını yayınladı.

Ünlü bir aktris olan Hanieh Tavassoli, kedisinin bir resmini yayınlayarak ve onu “tehlikeli sevgilim” olarak nitelendirerek onaylamadığını ifade etmek için Instagram sayfasına gitti.

Ünlü bir komedi senaristi olan Mehrab Ghasemkhani de Instagram sayfasını kullanarak milletvekillerine bir tokat attı ve hayvanların parlamentoya girmesini önleyecek bir yasa olmasını umduğunu belirtti.

İran analisti MuhammedMohajeri, parlamentoyu ülkenin korkunç ekonomik durumu yerine evcil hayvanlara odaklandığı için eleştirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.