islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3307
EURO
35,0310
ALTIN
2.282,61
BIST
8.974,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Dünya liderleri Biden’ı korona aşı patentlerinden feragat etmeye çağırıyor

170’den fazla eski dünya lideri ve Nobel ödüllü bir grup bilim insanı, ABD Başkanı Joe Biden’ı ABD fikri mülkiyet kurallarından feragat ederek COVID-19 aşılarını daha kolay erişilebilir hale getirmeye çağırıyor.

Dünya liderleri Biden’ı korona aşı patentlerinden feragat etmeye çağırıyor

170’den fazla eski dünya lideri ve Nobel ödüllü bir grup bilim insanı, ABD Başkanı Joe Biden’ı ABD fikri mülkiyet kurallarından feragat ederek COVID-19 aşılarını daha kolay erişilebilir hale getirmeye çağırıyor.

Mirat Haber Ajansı

170’den fazla eski dünya lideri ve Nobel ödüllü bir grup bilim insanı, ABD Başkanı Joe Biden’ı ABD fikri mülkiyet kurallarından feragat ederek COVID-19 aşılarını daha kolay erişilebilir hale getirmeye çağırıyor. Oxfam tarafından paylaşılan açık bir mektupta imzacılar, Biden’ı Güney Afrika ve Hindistan’ın öncülüğünde Dünya Ticaret Örgütü’nün COVID-19 aşı patentlerinden geçici olarak feragat etmesini talep eden bir öneriyi desteklemeye çağırdı. Mektupta, halk sağlığı uzmanlarının düşük gelirli ülkelerin kritik korona virüs aşılarına erişemeden geride kaldığına dair endişelerini dile getirmesiyle, önlemin aşı üretiminin küresel olarak artmasına izin vereceği yazıyor. Şu anki hızda, dünyanın en fakir ülkelerinin kitlesel aşılamaya ulaşmak için en az 2024’e kadar beklemesi gerekecek. İmzacılar arasında eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown, eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus yer aldı.

Mektupta, bunun ABD için dayanışma, işbirliği ve yenilenmiş liderlik uygulaması için eşsiz bir fırsat olacağına inanıyoruz. Pandeminin 564.000’den fazla insanı öldürdüğü ABD’de, Biden yönetimi COVID-19 aşısını uygun her ABD’li yetişkin için önümüzdeki haftaya kadar kullanıma sunacağına söz verdi. Ülkenin ilaç üreticileri Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson ile sözleşmeleri var. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, Çarşamba sabahı itibariyle, nüfusun yüzde 37’sinden biraz fazlası en az bir aşı almıştı. Salgınla mücadeleyi başkanlığının ana hedefi haline getiren Biden, ABD’nin aşı fazlalığını tüm ABD vatandaşları aşılandıktan sonra diğer ülkelerle paylaşacağını belirtti. Ancak ABD’nin bu dozları eninde sonunda nasıl tahsis edeceği konusunda çok az ayrıntı verdi. Geçen ay Quad olarak adlandırılan ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya’nın liderleri de Dünya Sağlık Örgütü ile COVID-19 aşılarını geliştirmek ve Hint-Pasifik bölgesinde bir milyar kişiye dağıtmak için çalışma planlarını duyurdular. . Ayrı ayrı, ABD, Avustralya ve Japonya, 2022’den itibaren Hindistan’da ABD aşılarının üretimini hızlandırma konusunda anlaştılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.