islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4031
EURO
34,5974
ALTIN
2.384,54
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

İran’ın İsrail’e Misillemesinin Perde Arkası

İran’ın İsrail’e Misillemesinin Perde Arkası
18 Nisan 2024 13:00
A+
A-

İran‘ın İsrail’e misillemesinin Perde Arkası

İran‘ın İsrail’e misillemesinin Perde Arkasını TRT World Research Centre’dan Araştırmacı Burak Elmalı araştırdı.

TRT World Research Centre’dan Araştırmacı Burak Elmalı, İran’ın İsrail’e karşı gerçekleştirdiği misilleme saldırısının arka planını kaleme aldı. AA’da yayınlanan analizin satırbaşlarını, siz değerli okuyucularımızın dikkatlerine sunuyoruz.

Kim kaybetti?

İsrail’in Gazze’deki soykırımına maruz kalan siviller kaybeden tarafta yer aldı. Ayrıca, bu olay dünyanın dikkatini İran’a çevirdi ve kötü adam rolünü İran üstlendi.

İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine bir saldırı düzenleme ihtimali İran’ın bu tür saldırılara nasıl karşılık vereceği veya Suriye ve Irak’taki vekilleri aracılığıyla sahadaki bölgesel ağırlığını nasıl canlı tutacağı konusunda soruları ve spekülasyonları ortaya çıkarıyor. Bu tür tartışmalar dikkatleri Gazze’den başka bir konuya çekiyor. Bu durum Batı medyasının sivil kayıplara ve diğer çeşitli savaş suçlarına olan ilgisini ve farkındalığını azaltma riski taşıyor. Yani Tahran, Tel Aviv’in oyununa gelerek İsrail’in günden güne kaybettiği anlatılar savaşında çok ihtiyaç duyduğu bir kaçışı sağladı. Dahası, Batı’nın İsrail yanlısı tutumunun verdiği güvenle İsrail yeni savaş suçları işlerken sınır tanımayabilir.

Ayrılmaz bir üçlü

İran’ın misillemesi İsrail’in konsolosluk saldırısına tam bir yanıt olmasa da bölgedeki sempatizanlar arasında özellikle de Direniş Ekseni olarak adlandırılan grup içinde bir itibar avantajı sağladı. Tahran, Birinci Körfez Savaşı sırasında sadece Saddam Hüseyin tarafından başarılan İsrail’i doğrudan vurabilecek bir aktör olarak imajını güçlendirdi.

Aynı şekilde Tahran’ın güçlendirilen statüsü, İsrail’in Batı’dan sürekli siyasi ve askeri destek almasına ve ABD’nin varlığının devam etmesine olanak tanıyor. Bu üçlü irtibat, bölgesel jeopolitik hakkında çok şey ortaya koyuyor. ABD, İran ve İsrail tarafından temsil edilen ayrılmaz üçlünün,  Filistin davasına nasıl zarar verdiği ise ortada.

İran’ın misillemesinin kısmen İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısına bir yanıt olduğu iddia edilse de, İran aslında İsrail’in arzu ettiği anlatıya hizmet etti. Ayrıca bu durum, ABD’nin birçok Amerikan seçmeni arasında popüler olan Orta Doğu’dan çekilme söylemine rağmen bölgedeki askeri ayak izini sürdürmesi için bahaneler de sağlıyor.

İran’ın tepkisi, karmaşık manevralarla karakterize edilen bir Batı filminin senaryosuna benziyor. Bir aktör gerçek bir zarar vermeden diğerine karşı bir tehlike hissi yaratır. Ardından, tehdit altında olduğu algılanan aktör 3’üncü bir tarafı şerif rolünü üstlenmeye, koruma sağlamaya ve dengeyi yeniden tesis etmeye çağırıyor.

Bu arada vekilleri aracılığıyla ilettiği ABD’nin Orta Doğu’dan çekilmesi ve İsrail’in Filistin’e yönelik zulmüne son verilmesi gibi hedefleri yerine getirilmediğinde bile Tahran, bölgedeki hedef kitlesi arasında itibarını artırdı.

Kısacası, Orta Doğu’da hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Meslekten olmayan insanlara sadık düşmanlar gibi görünen bu aktörlerin ilan ettikleri hedefler birbirleriyle çelişiyor gibi görünse dahi çıkarlarının aynı çizgide olduğu bir durumla karşı karşıya olabiliriz…

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.