islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

İran’ın Para Birimi Hızla Değer Kaybediyor

İran’ın Para Birimi Hızla Değer Kaybediyor

Mirat Haber Ajansı

ABD yaptırımları, koronavirüs ve düşük petrol fiyatları ile boğuşan İran’ın para birimi dolar karşısında şimdiye kadarki en düşük seviyesine geriledi. Döviz sitelerine göre, 20 Haziran’da sokak piyasasında dolar karşısında Riyal 193.400’e düştü. Ekonomi günlük gazetesi Dünya-i-İktisat dolar oranını 190.800 olarak verdi. Normal resmi kura göre bu sokak piyasası kurları neredeyse dört çok daha düşük görünmekte. İran para birimi dolar karşısında son dönemde %600’den fazla düştü. 2015 yılında İran ve dünya güçleri nükleer bir anlaşma imzaladıktan sonra ABD anlaşmayı bozdu ve Tahran’a ambargo başlattı. ABD Başkanı Donald Trump, 2018’deki nükleer anlaşmadan çekilince ve ekonomiyi zora sokan ve enflasyonu körükleyen ezici yaptırımları başlatınca İran Riyali de giderek düştü.  İran Şubat ayı ortasında ilk koronavirüs vakasını görmeden önce, Riyal dolar karşısında sokak piyasasında 140.000 civarında işlem görüyordu.

Koronavirüs pandemisi ve düşen petrol fiyatları, zayıf ekonomik görünüme katkıda bulundu. İran, bugüne kadar 9.500 ölüm ve 200.000’den fazla pozitif vaka ile salgından Orta Doğu’da en çok etkilenen ülke oldu. İran’ın merkez bankası başkanı Abdülnasır Hemmati, ülkenin piyasaya likidite sağlamak için yurtdışında dondurulan milyarlarca dolarlık fona erişmeye çalıştığını söyledi. Mayıs ayında, İran parlamentosu para birimini 10.000 Riyale eşit olacak şekilde Tümen ile değiştirmeye oy Verdi ancak yasa henüz ülkedeki Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanmadı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.