islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5277
EURO
34,9465
ALTIN
2.440,09
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

IŞİD Lideri Öldü, Yerini Alacak İsim Açıklandı

IŞİD Lideri Öldü, Yerini Alacak İsim Açıklandı
16 Aralık 2022 09:00
A+
A-

Cihatçı grup İslam Devleti (IŞİD), lideri Ebu el-Hassan el-Haşimi el-Kureyşi’nin öldüğünü duyurdu.

Grubun sözcüsünden gelen bir sesli mesajda, “İslam’ın düşmanları” olarak adlandırdığı kişilerle savaşırken öldürüldüğünü belirtti, ancak daha fazla ayrıntıya yer vermedi.

Ebu el-Hassan el-Haşimi el-Kureyşi , Mart ayında ABD güçlerinin Suriye’nin kuzeydoğusunda gerçekleştirdiği bir baskın sırasında selefinin kendini patlatmasının ardından lider olmuştu.

Örgütün sözcüsü, yerine geçen kişiye takma ad olarak “Ebu el-Hüseyin el-Hüseyni el-Kureyşi” ismini verdi.

Önceki duyuruda olduğu gibi sözcü, gerçek adını, milliyetini veya geçmişini açıklamadı.

Ebu el-Hüseyin “kıdemli mücahitlerden biri” olarak nitelendirildi ve grubun destekçileri ona biat etmeye davet edildi.

Lider olarak adına hiçbir açıklama yapmayan Ebu el-Hassan hakkında çok az şey biliniyordu. Ancak Pazartesi günü, rakip cihatçı grup El Kaide’yi destekleyen bir İD karşıtı Telegram kanalı, onun “bir süre önce” öldürüldüğünü söyledi.

ABD baskınında üst düzey IŞİD lideri Suriye’de canlı yakalandı.

IŞİD bir zamanlar doğu Irak’tan Batı Suriye’ye uzanan 88.000 kilometrekarelik bir alanı kontrol ediyordu ve yönetimini neredeyse sekiz milyon insana dayatıyordu.

Grup, 2019’da son bölgesinden sürüldü, ancak BM, Temmuz ayında IŞİD’in kalıcı bir tehdit olmaya devam ettiği konusunda uyardı.

IŞİD’in Suriye ve Irak’ta; çoğunun kırsal alanlarda bulunduğu, vur-kaç saldırıları, pusular ve yol kenarlarına bombalı saldırılar düzenlemeye devam eden 6.000 ila 10.000 arasında adamı olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD’in bölgesel bağlantıları, dünyadaki diğer çatışma bölgelerinde de tehdit oluşturuyor. Birleşmiş Milletler, en güçlü ve köklü ağların Afganistan, Somali ve Çad Gölü havzasında bulunduğunu belirtiyor.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.