islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5893
EURO
34,8218
ALTIN
2.415,55
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

İşkenceleri Ortaya Çıkaran Subay’ın Gizemli Ölümü

İşkenceleri Ortaya Çıkaran Subay’ın Gizemli Ölümü
25 Kasım 2021 14:09
A+
A-

ABD’nin, Afganistan ve Irak’daki işgali sırasında sivillere yönelik gerçekleştirdiği işkenceleri senatoya yazmış olduğu mektupla ortaya çıkaran Amerikalı subay Ian Fishback, psikolojik tedavi gördüğü hastanede nedeni bilinmeyen bir sebepten dolayı hayatını kaybetti.

Ailenin tarafından yayınlana ilanda, 42 yaşında olan Ian Fishback’in , 19 Kasım günü Michigan eyaletinde yaşadığı depresyon ve zihinsel sağlığının bozulmasının ardından nakledildiği akıl ve ruh sağlığı hastanesinde aniden öldü.

Fishback’in Ailesinden ‘Adalet Arayacağız’ İfadesi

Ailesi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Birçok zorlukla karşılaştı ve çoğumuz çaresiz hissettik. Ona ihtiyacı olan yardımı vermeye çalıştık. Görünüşe göre sistem onu tamamen ve trajik bir şekilde yüzüstü bırakmış. Resmi makamla ve ölümü ile ilgili pek çok soru var. Şu anda ölüm nedenini bilmiyoruz. Ancak sizi temin ederiz ki adalet arayacağız. Çünkü adalet onun için çok önemli bir şeydi.”

Ian Fishback, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi üyesi Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve komiteye başkanlık eden Cumhuriyetçi Senatör John Warner’ın yardımcılarına yazdığı mektupta ABD ordusunun Afganistan ve Irak’da gerçekleştirmiş olduğu bu insanlık suçunu ifşa etmişti.

Askerlerin Eğlenmesi İçin Uykusuz Bırakılıyorlardı

Fishback ve iki asker, mektupta şu ifadelere yer verdi:

“Afganistan ve Irak’taki mahkumlar saldırıya uğruyor. Yüksek sıcaklıklara maruz kalıyor. Onlardan bilgi almak amacıyla ya da sadece askerleri eğlendirmek için uykusuz bırakılıyorlardı”

Fishback, McCain’e yazdığı mektupta ise şunlar yer alıyordu:

”Tüm çabalarıma rağmen, tutuklulara yasal ve insani muamelenin ne olduğu konusunda komutanlarımdan net ve tutarlı cevaplar alamadım. Dayak, ölüm tehditleri, rehin alma, şiddetli fiziksel zorlama, aşağılayıcı muamele ve uykudan mahrum bırakma da dahil olmak üzere çeşitli suistimaller. Komutam altında bulunan askerler ve ben bu ihlallerin bazılarına hem Afganistan’da hem de Irak’ta tanık olduk.”

Bu ihlallerin bildirilmesi sonucunda, 2005 yılında ABD Senatosu, İşkenceyi Önleme Yasasını kabul etti.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.