islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4733
EURO
34,9494
ALTIN
2.436,73
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Afgan Ana Guantanamo’da Tutuklu Oğlunu Bekliyor

Afgan Ana Guantanamo’da Tutuklu Oğlunu Bekliyor

Mirat Haber Ajansı

Seher Bibi 13 yıldır oğlunun Guantanamo Körfezi’ndeki ABD üssünden serbest bırakılmasını bekliyor. Oradaki son Afgan tutuklulardan biri olarak Esedullah Harun’un hayatı, açlık grevleri, zorla beslemeler ve hücre cezası ile geçti. Üst düzey Taliban liderleri de dahil olmak üzere yüzlerce tutuklu, ABD ordusu tarafından yönetilen kötü şöhretli gözaltı merkezinden serbest bırakıldı. Ancak hiçbir zaman bir suçla itham edilmeyen Esedullah Haroon orada kalmaya devam etti. ailenin mülteci olarak yaşadığı Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver şehrinde yaşayan annesi Seher, oğlunun hala Guantanamo Körfezi’nde olmasından kimsenin rahatsız olmadığını, artık daha fazla sabrının kalmadığını ifade ediyor.

Esedullah, 2006 yılında tutuklandığında Peşaver ile Doğu Afganistan’ın Celalabad arasında seyahat eden bir bal tüccarı olarak çalışıyordu. ABD hükümeti, El Kaide ile bağlantılı bir kurye olduğunu ve bir Hizb-i-İslami grubunun komutanı olarak görev yaptığını iddia ediyor. Ailesi, avukatı ve destekçileri El Kaide ile hiçbir bağlantısı olmadığı konusunda ısrar ediyor. Esedullah Harun artık yasal belirsizlik içinde sıkışıp kalmış bir “ebedi mahkum”. Washington’un Afganistan’daki uzun askeri karmaşasını sona erdirme çabası, ailesinin çabalarını daha da zorlaştırdı. Avukatı olan Clive Stafford Smith ABD, ülkedeki son barış çabasının bir parçası olarak, Afgan yetkililere, yabancılara yönelik ölümcül saldırıların arkasındaki pek çok kişi de dahil olmak üzere binlerce savaşçıyı serbest bırakması için baskı yaptıysa da kendisi bu önemsiz mahkumu bırakmadı. Gizli hapishane, tutukluları kafeslerde tutması, ABD askerlerinin tutukluları düşünmeden taciz etmesine izin verilmesi ve işkence olarak kınanan sert sorgulama yöntemlerinin kullanılmasıyla ünlü. Hapishane ve yönetildiği yöntemler, WikiLeaks orada meydana gelen insan haklarının ciddiyetini ortaya koyan belgeleri yayınlayana kadar gizli tutulmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.