islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

İslam Birliği İsteyen Pakistan’a Suud Darbesi

İslam Birliği İsteyen Pakistan’a Suud Darbesi

Mirat Haber Ajansı

Suudi Arabistan, Pakistan’ın Müslümanların birleşmesi ve ortak söylem ile zulüm altındaki diğer Müslümanlara yardım etmesi konusunda çağrısından rahatsız olması sonucu geleneksel olarak yaptığı petrol ve borç desteklerini sona erdirdi. Suudi hegemonyasındaki İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Keşmir konusunda Hindistan’a baskı yapmak için pasifliği konusunda Güney Asya devletinin eleştirileri bu karar neden oldu. Bu, iki müttefik arasındaki kötüleşen ilişkilerde yeni bir kilometre taşına işaret ediyor. Pakistan, İİT’in Keşmir’e destek vermesinin öneminde ısrar ettikten sonra 1 milyar dolarlık Suudi kredisini acil geri ödemek zorunda bırakıldı. Kredi, Suudi Arabistan’ın Kasım 2018’de açıkladığı 6,2 milyar dolarlık bir paketin parçasıydı. Toplam 3 milyar dolarlık kredi ve 3,2 milyar dolarlık Suudi petrol satınalma kredisi de bunun içindeydi.

Riyad, İslamabad’ın İİT’in Dışişleri Bakanları Konseyi’nin özel bir toplantısını yapma talebini geri çevirdiğinde iki ülke arasındaki ilişkiler bozulmaya başladı. Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Qureyshi, teşkilatı Pakistan’ın Keşmir meselesine ve ezilen Keşmirlileri desteklemeye çağırdı, aksi taktirde diğer İslam ülkelerini bir başka bir toplantıya çağırarak konuyu kendi eline almak zorunda kalacağı konusunda uyardı. Suudi Arabistan ve Pakistan tarihsel olarak finans, ticaret ve askeri sektörlerde güçlü ikili ilişkilere sahipti. İki ülke arasındaki artan gerilim, birçokları için, özellikle de son birkaç yıldır mali kriz yaşayan ve krallığı kurtarmaya yardımcı olacak birincil müttefik olarak gören Pakistan için endişe verici. Ancak böyle bir gerginlik ilk değil. Geçen Aralık ayında Pakistan, Suudi Arabistan ve destekçileri tarafından rakipleri İran ve Türkiye’nin varlığı nedeniyle boykot edilen Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da Müslüman dünyasının karşı karşıya olduğu konularla ilgili İslam birliği amaçlı bir zirveye katılmaması için baskı altına alındı. Suudi Arabistan’ın bu baskısına ekonomik nedenlerle boyun eğen Pakistan hükümeti birçoklarının İslamabad’ı Riyad’a itaat eden bir uşak olarak nitelemesine neden olmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.