islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3770
EURO
35,0164
ALTIN
2.325,59
BIST
9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İSLAMÎ KURALLARI ÇİĞNEYEREK YILBAŞI KUTLAYAMAYIZ

İSLAMÎ KURALLARI ÇİĞNEYEREK YILBAŞI KUTLAYAMAYIZ
28 Aralık 2021 16:02
A+
A-

 Dünyaya egemen olan batı kültürünün etkisiyle 31 Aralık yılbaşı kutlamalarının inançları farklı insanlar tarafından bütün ülkelerde kutlanmakta olduğu bir gerçektir.*

Ne var ki yılbaşının Müslümanlar için dinî ve tarihî bir temeli, dolayısıyla meşrûiyeti yoktur. Üstelik Müslümanların asırlarca koruduğu Hicrî Takvime dayalı 1 Muharrem akşamının yılbaşı olarak yaşanmasını engellemiştir. Kaldı ki Muharrem ayı Kurân’da zikredilen dört haram /barış ayından biridir yani dîni temellidir.

Hiçbir Müslüman, 31 Aralık yılbaşı gecesini, diğer gecelerde farklı ve kutlanılması gerekli bir gece olarak algılayamaz, algılamamalıdır. Böylesi bir anlayışla kutlanılması, -doğrusunu Allah bilir- İslâm Dîni’nin yabancıları taklit ve onlara benzeme yasağını çiğnemektir.

Çünkü Peygamberimiz “Özgür iradeleriyle bizden başkasına benzemek isteyenler bizim çizgimizde değildirler.” buyurmaktadır. (Ebu Davud Libas 5)

Daha açık bir anlatımla; “Müslümanlardan” batıl dîn ve ideoloji bağlısı topluluklardan biri veya bir kaçına, onlara ait inanç ve hayat kurallarında ya da onları çağrıştıran özelliklerinde onlara isteyerek benzemeye çalışanlarBiz’im çizgimizde değildir; benzemeye çalıştığı toplulukların yolundadır.” buyurmaktadır.

İnançları ve değer yargılarında yabancılara benzenilmesi, benzeme şekline göre Mekrûh (Sakıncalı), Haram, Küfür (İslâm Dîni’nden çıkarıcı) ve Mubah (olabilir/yapılabilir) şeklinde olabilmektedir.

Bando eşliğinde cenaze kaldırmayı Sakıncalı;

Alkollü içkiler ikramını Haram;

İslâm Dininde açık haramlar olan Faizi, Zinayı veya Eşcinselliği meşrulaştırmayı İslâm’dan çıkarıcı, benzeme olarak açıklayabiliriz.

( Haramları işlemek günahkâr, meşru görmek ise kâfir kılar. )

Tarihî dönemlerden beri insanlığın ortak malı olan bilimsel çalışmalar her hangi bir dinin ve ideolojinin bağlılarının özgün ve özel nişanı olmadığı için bilimsel metotların ve teknolojik ürünlerin kullanımında ki benzerliği de Mubah benzerlik/helâl benzerlik olarak açıklayabiliriz.

Yabancılara benzeme olacağı için yılbaşı kutlamalarını ictihadî olarak sakıncalı veya –tartışılabilir da olsa- mekruh- haram arası uygulama olarak nitelemek mümkündür.


Yılbaşında Pek Çok Haram İşlenmektedir

Kaldı ki benzeme olma yanı sıra yılbaşı gecesinde pek çok haramların işlenmekte olduğu da bir gerçektir:

Bu gecede, her biri bağımsız bir haram işlem olan:

a. Alkollü içkiler içilmektedir. Bu tür içkileri içmek haramdır.

b. Şans oyunları ve modern kumar türlerine yer verilmektedir. Millî Piyango Dahil Kumarlar ise Haramdır

c. Cinsel duyguları tahrik edici müzik eşliğinde kadınlı-erkekli bedensel temaslı oyunlar oynanmaktadır. Mûsikî halâl ve haram türlerine ayrılır. Cinsel haz amaçlı bedensel temas da haramdır,

d. Yılbaşı gecesinde ayrıca tam bir tüketim çılgınlığı yaşanmakta, gereksiz harcamalar yapılmaktadır. İsrafın her türlüsü haramdır.

e. Bu gecede, yabancılardan geçen batıl bir gelenek uğruna Allah’ın adı anılmaksızın hindiler kesilmektedir. Kesim sırasında Allah’ın adı anılmadığı veya anılsa da kutlama amacıyla kesildiği için yenilmesi haram olabilecek bu hindiler, ikinci bir haram işlenerek yenmektedir. Kur’ân’ımızda Rabbimiz şöyle buyurur:

“Allah’ın adı anılmayarak kesilen hayvanların etlerini yemeyin”

f. Sağlığımız için gerekli olan çam ağaçları da telef edilmektedir. Oysaki her biri Yûnus Emre örneği bir derviş olan bu ağaçlar, kendilerine özgü bir tavırla ve dille Allah’a secde etmekte ve O’nu anmaktadırlar. ( Hac 18, İsra 44)

Dağlar ile, taşlar ile
Çağırayım mevlam seni
Seherlerde kuşlar ile
Çağırayım mevlam seni

Yılbaşı Kutlamamak Konusunda Birbirimizi Kaba Bir Tebliğ Tavrıyla Değil, İnce Bir Telkin Edasıyla Uyarmalıyız

Değinilen haramlardan herhangi biri işlenmese bile, batıl dîn ve ideoloji bağlılarına veya bu haramları işleyenlere benzeme olacağı için 31 Aralık yılbaşı gecesini, diğer gecelerden farklı bir şekilde özel olarak kutlamamalıyız.

Bu konuda birbirimizi kırmadan ve üzmeden uyarmalıyız. Uyarmalıyız, çünkü uyarma dinimizin bize yüklediği bir görevdir. Yapılan îkazları da makul ve yerinde uyarılar olarak görmeli, teşekkürle karşılamalıyız.

( Yabancılara benzeme ile ilgili ayrıntılı bilgiler için “İslâmî Kimliğimizi Korumak” isimli kitabımıza bakılabilir. Ensar yay. 0212 491 19 03 )

Teklifimiz

İslâm bütün Peygamberlerin ortak tebliğidir. İnanmamız gereken îman esaslarından biri olması sebebiyle peygamberliklerine iman  ettiğimiz Peygamberlerin doğum günlerini kutlamakta sakınca yoktur. Özellikle Hz. İsa’nın doğum günü olarak kutlanılan 25 Aralık’ı veya 6 Ocağı Hz. İsa’yı Kur’an’ın sunduğu şekilde anlatma vesilesi yapabilir, onun ilah değil beşer Peygamber olduğunu açıklayabiliriz. Kıyamet öncesi yeryüzüne dönüp dönmeyeceğine ışık tutabiliriz.

Ali Rıza Demircan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.