islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

İslâm’ın Hayvan Haklarına Verdiği Önem

İslâm’ın Hayvan Haklarına Verdiği Önem
27 Mayıs 2024 12:00
A+
A-

İslâm’ın Hayvan Haklarına Verdiği Önem

Hayvanlara Karşı Merhamet

Kur’an-ı Kerim’de Hayvanların Yeri

Kur’an-ı Kerim’de, En’âm Sûresi 38. ayette Rabb’imiz şöyle buyurur: “Yeryüzünde yürüyen hayvanlardan ve gökyüzünde iki kanadıyla uçan kuşlardan ne varsa hepsi sizin gibi birer topluluktur.” Bu ayet, hayvanların da bizim gibi yeryüzünün sakinleri olduğunu vurgular. Onların da yaşama, korunma ve barınma gibi temel hakları vardır. Bizler, varlık âlemine sevgi ve şefkatle bakmalıyız.

Nahl Sûresi 5 ve 6. ayetlerde ise, hayvanların insanlara sunduğu faydalar şöyle ifade edilir: “Hayvanları da Allah yaratmıştır. Sizin için onlarda ısıtıcı şeyler (yün) ve birçok faydalar vardır. Hem onların kendisinden (ve gelirinden) yersiniz. Akşamleyin getirirken, sabahleyin de salıverirken onlarda sizin için bir (zevk ve) güzellik vardır.” Bu ayetler, hayvanların insan hayatındaki önemli yerini açıkça ortaya koyar.

Sağmal Hayvanlardaki İbretler ve Allah’ın Sanatı

Nahl Sûresi 66. ayet-i kerimede ise sağmal hayvanların insanlara sunduğu faydalar şöyle ifade edilir: “Muhakkak sizin için sağmal hayvanlarda bir ibret vardır. Zira size, onların karınlarındaki fışkı ile kan arasından (gelen), içenlerin boğazından kolayca geçen hâlis bir süt içiriyoruz.” Bu ayet, hayvanların bir sanat harikası olduğunu belirtir ve onların sunduğu nimetlerin değerini anlatır.

Kur’an-ı Kerim’de bazı sûreler hayvan isimleriyle adlandırılmıştır. Bu da hayvanların İslam’daki önemini gösterir. Enâm Sûresi’nin 38. ayetinde, hayvanlar da insanlar gibi bir ümmet olarak vasıflandırılmıştır: “Yeryüzünde debelenen hiçbir canlı ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki sizin gibi birer ümmet olmasın.” Hayvanların ümmet olarak vasıflandırılması, onların ekolojik denge ve düzen için ne kadar önemli olduklarını gösterir.

İslam’da Hayvanlara Merhamet ve Peygamberimizin Öğütleri

Peygamber Efendimiz, hayvanlara karşı merhametli olmayı sıkça vurgulamıştır. Bir gün çölde susuz kalan bir köpeğe su veren bir adamın Allah’ın rızasını kazandığını ve günahlarının bağışlandığını anlatmıştır. Ashab-ı kiram, “Ey Allah’ın Rasûlü! Hayvanlara yaptığımız iyilikler için de mi sevap var?” diye sorduğunda, Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Her canlıya yapılan iyilikte sevap vardır.”

Bir başka hadis-i şerifte ise şöyle buyurur: “Hiçbir kimse yoktur ki bir serçeyi yahut ondan daha büyük bir canlıyı haksız yere öldürsün de Yüce Allah ona bunun hesabını sormasın!” Bu hadisler, hayvanlara karşı merhametli olmanın ne kadar önemli olduğunu açıkça belirtir. Hayvanlara iyi davranmak, İslami bir sorumluluktur.

Hayvanların Emanet Edildiği İnsanlar

Kâinattaki her varlık gibi hayvanlar da Allah’ın varlığına ve kudretine delil olarak anlam taşır. Her hayvan, Allah’ın eseri olarak değerlidir ve insana emanet edilmiştir. İnsanlar, hayvanlara karşı insaflı, şefkatli ve merhametli olmakla mükelleftir. Hayvanlara zulmetmek, İslam’da kesinlikle yasaklanmıştır. Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) bizi şöyle uyarır: “Hiçbir kimse yoktur ki bir serçeyi yahut ondan daha büyük bir canlıyı haksız yere öldürsün de Yüce Allah ona bunun hesabını sormasın!”

Hayvanlar, insanlara birçok konuda hizmet ederler. Bu hizmetlerin karşılığında, onların haklarına saygı göstermeliyiz. Hayvanlara kötü muamele etmek, Allah’ın emanetine ihanet etmek anlamına gelir. Onlara iyi davranarak, Allah’ın rızasını kazanabiliriz.

Kış Aylarında Hayvanlara Daha Fazla Duyarlılık

Özellikle kış şartlarında, hayvanlara karşı daha duyarlı olmalıyız. Soğuk havalarda barınak sağlamak, yiyecek ve su temin etmek önemlidir. Dinî, vicdanî ve insanî sorumluluğumuzu yerine getirerek Rabb’imizin rızasını talip olalım. Hayvanlara karşı merhametli olmak, sadece bir dini sorumluluk değil, aynı zamanda insani bir görevdir.

Unutmayalım ki, her canlı Allah’ın yarattığı bir mucizedir. Hayvanlar da bizim gibi yaşam hakkına sahiptir. Onlara karşı merhametli olmak, dünyayı daha yaşanabilir bir yer haline getirir. İslam, hayvanlara zulmü kesinlikle yasaklar ve her türlü kötü muameleyi reddeder. Hayvanların haklarını koruyarak, onlara merhametle yaklaşalım ve İslam’ın bu güzel öğretisini hayatımıza yansıtalım.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM