islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

NAHL SURESİ

NAHL SURESİ
6 Mayıs 2024 10:00
A+
A-

Nahl Suresi, tertip sırasına göre Kur’an-ı Kerim’in on altıncı suresidir, 128 ayetten oluşmaktadır ve altmış sekizinci ayetinde bal arısı anlamında olan “nahl” kelimesi geçtiği için bu isimle isimlendirilmiştir. Bu surede Allah’ın varlığı ve birliğinden, kainatta bu gösteren delillerden, vahiy ve ahiret hayatı gibi konulardan bahsedilmektedir. Önce bu surenin 1-8 ayetleri üzerinde duracağız.

METİN MEAL

1 – Allah’ın emri gelmek üzeredir. Onun gelmesi konusunda aceleci davranmayın. Yüceler yücesi olan Allah, onların Allah’a ortak koştukları şeylerden beridir.

2 – Allah, “Benden başkası yoktur. Sadece benden korkun” diye uyarıda bulunmaları için melekleri emrinden olan ruhla kullarından dilediğine indirir.

3 – Allah gökleri ve yeri hak/gerçek bir plan doğrultusunda yaratmıştır. Allah, müşriklerin ortak koştukları şeylerden yücedir.

4 – İnsanı bir nutfeden/spermden yaratmıştır. Bir de bakmışsın insan, açıkça kafa tutan/tartışan bir insan haline gelmiştir.

5 – Allah, hayvanları da yaratmıştır. Onlarda sizi soğuğa karşı koruyacak şeyler ve daha nice yararlar vardır. Ayrıca, bazı yiyeceklerinizi de onlardan sağlıyorsunuz.

6 – Akşamları onları yerlerine koyduğunuzda ve sabahları da dışarı saldığınızda, sizin için onlarda bir güzellik vardır.

7 – Onlar, sizin ancak büyük zorluklarla ulaşabileceğiniz yerlere yükle­rinizi taşımaktadırlar. Kesinlikle Allah, çok şefkatli davranmaktadır ve merhamet sahibidir.

8 – Bununla beraber Allah, hem binmeniz için ve hem de bir süs olarak atları, katırları ve merkepleri/eşekleri de yaratmıştır. O, sizin daha bilmediğiniz nice şeyleri de yaratmaktadır.

VERİLEN MESAJLAR

Kıyamet olayı yaklaşmış bulunmaktadır. Bunu haber veren ve gerçekleştirecek olan Allah, yüceler yücesidir ve onun ortağı yoktur. Ondan başkası olmadığına göre, sadece ondan korkmak gerekir. Allah tarafından seçilen görevli melekler, bunu tebliğ etmişlerdir. Kâinatta buna işaret eden çeşitli deliller vardır. Göklerin ve yerin belli bir nizam ve intizam içerisinde yaratılmış olması ve insanların bir nütfeden yaratılması gibi hususlar bunun örneklerindendir.

Ayrıca Yüce Allah bu ayetlerde hayvanlardan ve onların insanlara sağladığı çeşitli yararlarında bahsedilmektedir. İnsanlar hayvanlardan çeşitli gıdalar almakta, yün ve derilerinden yararlanmakta, hayvanlar ulaşımda kullanılmakta, sosyal hayattaki varlıkları/durumları insan psikolojisi üzerinde etki yapmaktadır. İnsanlar, çeşitli hayvanlardan çok yönlü yararlanmaktadır.

SONUÇ

Çeşitli şeyler, Allah’ın varlığını gösteren delillerdir. Bu ayetlerde bu delillerden bazı örnekler yer almaktadır. Allah’a samimi bir şekilde inanmak ve şirk sayılan her şeyden sakınmak gerekir. İnsanların kendi egemenliklerini, maddi veya manevi menfaatlerini Allah’ın iradesinin önünde tutmalarının şirk olduğunu unutmamak icap etmektedir. Ahiret hayatı yakındır ve her kişi, orada sorguya çekilecektir.

NURETTİN TURGAY

MİRATHABER -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.