
İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik son dönemde gerçekleştirdiği tek taraflı askeri saldırıları sert bir şekilde kınadı. Sánchez, bu eylemleri “kabul edilemez” olarak nitelendirerek, bölgesel gerilimi tırmandırdığını ve uluslararası düzeni daha belirsiz ve düşmanca hale getirdiğini vurguladı.
Sánchez’in X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“ABD ve İsrail’in tek taraflı askeri harekâtını reddediyoruz. Bu harekât, gerilimi tırmandırıyor ve daha belirsiz ve düşmanca bir uluslararası düzene katkıda bulunuyor.”
Aynı zamanda “İran rejiminin ve Devrim Muhafızlarının eylemlerini de reddediyoruz.”
“Orta Doğu’da uzun süreli ve yıkıcı bir savaşa daha tahammül edemeyiz.”
“Derhal gerilimin azaltılmasını ve uluslararası hukuka tam saygı gösterilmesini talep ediyoruz.”
Bu açıklama, 28 Şubat 2026 tarihinde yapılan ABD-İsrail ortak hava saldırılarının hemen ardından geldi. Saldırılar, İran’ın başkenti Tahran dahil çeşitli noktaları hedef aldı ve İran’ın dini lideri Ali Hamaney bu saldırılarda öldürüldü. İran ise misilleme olarak ABD üslerini ve İsrail’i hedef alan füze/drone saldırıları düzenledi.
Sánchez’in tutumu, Avrupa’da ABD dış politikasını ve İsrail’in eylemlerini en sert eleştiren liderlerden biri olarak öne çıkıyor. İspanya, bu olayda diğer birçok Avrupa ülkesinden (örneğin İngiltere, Fransa, Almanya’nın daha dengeli veya İran’ı ön plana çıkaran yaklaşımlarından) ayrışarak doğrudan “ABD ve İsrail zorbalığı” olarak nitelendirilebilecek bir tavır sergiledi. Sánchez, hem saldırgan tarafı hem de İran’ı kınasa da vurguyu tek taraflı askeri eylemin yarattığı tırmanışa yaptı ve diyalog ile de-eskalasyon çağrısında bulundu.
Bu gelişme, Orta Doğu’daki gerilimin küresel yankılarını artırırken, İspanya’nın tutumu uluslararası arenada dikkat çekti ve bazı kaynaklarda “Avrupa’da yalnız ses” olarak yorumlandı.
ABD ve İsrail’in bu “zorba” askeri müdahalesi, egemen bir ülkeye yönelik açık bir ihlal olarak görülüyor ve Sanchez’in sert çıkışı, bu tür tek taraflı güç gösterilerine karşı net bir duruş sergiliyor. Bölgedeki savaşın yayılma riski hâlâ yüksek; uluslararası toplumdan daha fazla itidal çağrısı bekleniyor.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube