islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5350
EURO
34,8023
ALTIN
2.425,86
BIST
9.724,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Yemen Başkent güçlerinden Suudi petrol tesislerine saldırı

Yemen’deki Husiler, Suudi Arabistanlı enerji devi Aramco’nun tesislerine, Yemen’deki Riyad destekli hükümete sadık isyancılar ve güçler arasındaki çatışmaların arttığı bir dönemde, insansız hava aracı saldırıları başlattığını iddia ediyor.

Yemen Başkent güçlerinden Suudi petrol tesislerine saldırı

 Yemen’deki Husiler, Suudi Arabistanlı enerji devi Aramco’nun tesislerine, Yemen’deki Riyad destekli hükümete sadık isyancılar ve güçler arasındaki çatışmaların arttığı bir dönemde, insansız hava aracı saldırıları başlattığını iddia ediyor.

Mirat Haber Ajansı

Yemen’deki Husiler, Suudi Arabistanlı enerji devi Aramco’nun tesislerine, Yemen’deki Riyad destekli hükümete sadık isyancılar ve güçler arasındaki çatışmaların arttığı bir dönemde, insansız hava aracı saldırıları başlattığını iddia ediyor. Ne Aramco ne de Suudi yetkililer saldırıyı hemen doğrulamadı. Husi sözcüsü Yahya Saree, isyancı yanlısı Al Masirah televizyonundan yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Yemen’de yürüttüğü altı yıllık askeri harekata misilleme olarak saldırıların bir gecede gerçekleştiğini bildirdi. Husilerin, şafakta fırlatılan 10 insansız hava aracıyla Suudi Arabistan’ın batısındaki Cidde kenti ve doğuda Jubail’deki Aramco rafinerilerini hedef aldığını belirtti. Husilerin güneydeki Khamis Mushait ve Jizan şehirlerindeki hassas askeri bölgeleri beş insansız hava aracı ve iki balistik füzeyle vurduğunu da açıkladı.

Koalisyon, Khamis Mushait ve Jizan’ı hedef alan Husi insansız hava araçlarını yakalayıp imha ettiğini açıkladı. İran bağlantılı isyancılar, Suudi Arabistan’ın pahalı ve stratejik olarak hayati önem taşıyan petrol altyapısının savunmasızlığının altını çizerek geçmişte Aramco tesislerini vurdular. Şirket, geçtiğimiz Kasım ayında, isyancıların Quds-2 füzesiyle Cidde’deki bir Aramco fabrikasını vurarak, petrol tankında bir delik açtığını ve bir patlama ve yangını tetiklediğini ifade etti. İsyancıların son iddiası, Yemen’in stratejik kuzey şehri Marib için yapılan şiddetli çatışmalarda en az 70 hükümet yanlısı ve Husi savaşçısının öldürülmesinden bir gün sonra geldi. Husiler, Şubat ayından bu yana petrol zengini bir bölgenin başkenti ve Suudi destekli hükümetin kuzeydeki son önemli toprak parçası olan Marib’i ele geçirmeye çalışıyor. Yemen’deki iç savaş, İran destekli isyancıları Suudi liderliğindeki bir askeri koalisyon tarafından desteklenen uluslararası alanda tanınan bir hükümete karşı çekiyor. Haklar grupları ve insani yardım kuruluşları, halkların sefaletinden her iki tarafı da suçladı, ancak Riyad, altı yıldan uzun süren ve on binlerce kişiyi öldüren ve Arap Yarımadası ulusunu kıtlığın eşiğine getiren yıkıcı askeri müdahalesi nedeniyle özellikle eleştirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.