islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3241
EURO
35,1067
ALTIN
2.300,79
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İsra ve Miracın Işığında

İsra ve Miracın Işığında

Uzay Bilimi ve Uçak Üretiminde Geriliğimizin Acısı

Ramazan’da olmakla birlikte hangi gece olduğu kesin olarak bildirilmeyen Kadir Gecesi dışındaki Kandil gecelerimize yüklenen özelliklerin hiç birisi Kur’ân ve Sünnet’e dayanmaz. Ama Kur’ân ve Sünnet bize bu gecelerde var olduğu ileri sürülen ayrılacakların istisnasız her gecede var olduğunu bildirir.

Bizim ana ibadet görevlerimizden biri, her biri bir âyet yani Rabbimizin varlığı ve yüceliğine delil olan varlıklar üzerinde düşünmemizdir. Pek çok ama pek çok âyetle emredilen Tefekkür/derinliğine düşünme ibadeti farzlar dışındaki nafile namaz ve oruçtan daha mühimdir ve de sevaplıdır.

Bu miraç gecemizde geliniz her gece yapılabilecek ibadetlerden çok tefekkür ibadetine ağırlık verelim.

Madem gökte yürüyüş ve yükseliş olan İsra ve Mirac gecesindeyiz tefekkürümüzü göğe ve göksel varlıklara ilişkin Yaratılanve İndirilen âyetler üzerine yoğunlaştıralım.

Biz size Yaratılan varlık âyetlerine bakılmasını emreden İndirilen Kur’ân âyetlerinden örnekler sunacağız, siz de onları çoğaltabilir, düşüncenize konu edinebilirsiniz:

“Yedi göğü birbiriyle uyum içinde yaratan da Allah’tır. Yarattığı bütün varlıkları rahmetiyle kuşatan Allah’ın yaratışında hiçbir düzensizlik görmezsin. Haydi, çevir gözünü: Bir çatlak görüyor mu? Sonra gözünü bir daha, bir daha çevirip baksan da aradığı kusuru bulamayan gözün yorgun, bitkin vaziyette sana geri döner.”(Mülk Sûresi 3-4)

“Nasıl gaflet ettiler, üstlerindeki göğe bakmadılar mı, onu nasıl bina edip süslemişiz ki, hiçbir eksiği gediği yoktur. Yeryüzünü de döşedik, üzerine sağlam dağlar diktik, her güzel çiftten bitkiler yeşerttik.”(Kâf Sûresi 6-7)

“Ey cinler ve insanlar topluluğu! Göklerin ve yerin sınırlarından çıkıp gitmeye gücünüz yeterse çıkın. Fakat özel bir güç olmadıkça çıkamazsınız Rabbinizin nimetlerinden hangi birini inkâr edersiniz?”(Rahman Sûresi 33-34)

“Biz göğü, yeri ve arasındakileri boşuna yaratmadık. Bu kâfirlerin zannıdır. Cehennem ateşinden dolayı vay haline o kâfirlerin!” (Sâd Sûresi 27)

Biz  Göğe/Uzaya ilişkin ayetler üzerinde düşünebilirsek İsra ve Mirac gecesi bize muhtaç olduğumuz uçakları üretemeyişimiz ve uzay teknolojisinde geri kalışımızın ayıbını duyurabilir; yurt savunmamızı ve hac görevimizi yabancı ülke uçaklarıyla yapmanın onursuzluğunu kavratabilir.
Ayıbımızı duyurmayan ve onursuzluğumuzu kavratmayan İsra ve Mirac Gecesi kutlanmamış demektir.

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

ETİKETLER: Miraç Kandili
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.