Gündem

İSRAİL EKONOMİSİ GÜÇ KAYBEDİYOR

Gazze‘ye yapılan saldırılar başladığından bu yana, İsrail ekonomisi güç kaybına uğramaya başladı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları artık yedinci ayına girmiş durumda. Bu durum, İsrail Merkez Bankası tarafından yapılan analizlerde de büyük bir ekonomik darbe olarak kaydedilmiştir. Bankanın yayımladığı en son rapor, İsrail’in Gazze’ye karşı yürüttüğü saldırıların maliyetinin yaklaşık olarak 245 milyar şekel (67 milyar dolar) olacağını gösteriyor. Bu rakam, İsrail’in savaş tarihinde karşılaşılan en yüksek maliyet olarak dikkat çekiyor.

Fitch Kredi Derecelendirme Kuruluşu 31 Mart’ta bir rapor yayımladı. Rapora göre bu hesaplamalara, İsrail’in kuzeyinde Hizbullah ile yaşanan gerilimlerden kaynaklanan ekonomik hasarlar dahil edilmedi. Kuzeydeki bu gerilimlerin artması durumunda, söz konusu maliyetin iki katına çıkabileceği öngörülmekte. Bu gelişmeler, İsrail ekonomisi üzerindeki baskının sadece Gazze saldırılarından kaynaklanmadığını gösteriyor. Aynı zamanda bölgesel güvenlik sorunlarının da ekonomi üzerinde derin etkiler yaratabileceği görünüyor.

İsrail ekonomisi, Gazze’ye yönelik saldırıların başlamasıyla büyük zarar görmeye başladı. Yedek askerlerin çağrılması, iş gücü kaybına ve ekonomik kayıplara yol açtı. Yedioth Ahronoth gazetesinin bildirdiğine göre, kasım ve ocak ayları arasında yedek asker çağrısının günlük maliyeti yaklaşık 600 milyon şekel oldu.

İ24 sitesinin raporu, Gazze sınırındaki İsrail yerleşimlerine verilen zararın 15-20 milyar şekel arasında olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, Hizbullah ile yaşanan gerginlik nedeniyle kuzeydeki zararın 5-7 milyar şekel olduğu tahmin ediliyor.

İsrail’in çeşitli sektörlerde çalışan 178 binden fazla Filistinli işçiyi kaybetmesiyle, özellikle inşaat, turizm, tarım ve hizmet sektörleri büyük darbe aldı. İsrail Müteahhitler ve İnşaatçılar Birliği, inşaat sektöründe 140 bin kişilik açık olduğunu söyledi. Ve şantiyelerin yarısının ciddi iş gücü sıkıntısı nedeniyle kapalı olduğunu bildirdi.

Moody’s, İsrail’in kredi notunu A1’den A2’ye düşürdü. Fitch ise jeopolitik risklerin yüksekliğine ve savaşın ekonomik etkilerine dikkat çekti. Gazze savaşının devam etmesi durumunda borç/GSYİH oranının ve askeri harcamaların artacağı öngörülüyor.

Gazze’deki savaş nedeniyle İsrail ekonomisi 2023’ün son çeyreğinde %20 daraldı. Özel tüketim %27 azalırken, kamu tüketimi de aynı dönemde yaklaşık %90 daraldı. Gayrimenkul piyasası da büyük darbe aldı, geçen yıl satılan daire sayısı son 30 yılın en düşük seviyesine indi.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Recent Posts

  • Gündem

HAMAS, ANADOLU’NUN İLERİ HAT SAVUNMASINI YAPIYOR

Hamas, Anadolu'nun ileri hat savunmasını yapıyor Dünyaya hükmetmeye çalışan ve yeni bir dünya düzeni kurmak…

16 saat ago
  • Gündem

İSLAM EKOLÜNDEN YAHYA SİNWAR FARKI

Eserlerinden bazıları “Silah ve Zeytin Dalı “ ve “Küçük Devletlerden Sakının LÜBNAN”  adlarıyla Türkçemize kazandırılan …

16 saat ago
  • Gündem

İzzeddin El Kassam Kimdir?

İzzeddin El Kassam: Filistin Direnişinin Efsanevi Lideri (1882-20 Kasım 1935) İzzeddin El Kassam, Suriye'nin Lazkiye…

16 saat ago
  • VİDEOLAR

KÜRSÜ PROGRAMI “İSLAM VE ÇEVRE”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

18 saat ago
  • Gündem

İSLAM, BATI’DAN TEKRAR DOĞUYOR

İslam, Batı'dan Tekrar Doğuyor Filistin'in Dik Duruşu: İnsanlığın Vicdanını Sızlatan Bir Direniş 7 Ekim 2023…

18 saat ago
  • Gündem

İsrail’in Organ Mafyası Filistinli Çocukların Organlarını Çalıyor

İsrail'in Organ Mafyası Filistinli Çocukların Organlarını Çalıyor. İsrail'de Filistinli Çocukların Organları Çalınıyor İddiası Yankı Buluyor…

19 saat ago