islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3248
EURO
34,6359
ALTIN
2.414,43
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

İSRAİL EKONOMİSİ GÜÇ KAYBEDİYOR

İSRAİL EKONOMİSİ GÜÇ KAYBEDİYOR
11 Nisan 2024 10:00
A+
A-

Gazze‘ye yapılan saldırılar başladığından bu yana, İsrail ekonomisi güç kaybına uğramaya başladı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları artık yedinci ayına girmiş durumda. Bu durum, İsrail Merkez Bankası tarafından yapılan analizlerde de büyük bir ekonomik darbe olarak kaydedilmiştir. Bankanın yayımladığı en son rapor, İsrail’in Gazze’ye karşı yürüttüğü saldırıların maliyetinin yaklaşık olarak 245 milyar şekel (67 milyar dolar) olacağını gösteriyor. Bu rakam, İsrail’in savaş tarihinde karşılaşılan en yüksek maliyet olarak dikkat çekiyor.

Fitch Kredi Derecelendirme Kuruluşu 31 Mart’ta bir rapor yayımladı. Rapora göre bu hesaplamalara, İsrail’in kuzeyinde Hizbullah ile yaşanan gerilimlerden kaynaklanan ekonomik hasarlar dahil edilmedi. Kuzeydeki bu gerilimlerin artması durumunda, söz konusu maliyetin iki katına çıkabileceği öngörülmekte. Bu gelişmeler, İsrail ekonomisi üzerindeki baskının sadece Gazze saldırılarından kaynaklanmadığını gösteriyor. Aynı zamanda bölgesel güvenlik sorunlarının da ekonomi üzerinde derin etkiler yaratabileceği görünüyor.

İsrail ekonomisi, Gazze’ye yönelik saldırıların başlamasıyla büyük zarar görmeye başladı. Yedek askerlerin çağrılması, iş gücü kaybına ve ekonomik kayıplara yol açtı. Yedioth Ahronoth gazetesinin bildirdiğine göre, kasım ve ocak ayları arasında yedek asker çağrısının günlük maliyeti yaklaşık 600 milyon şekel oldu.

İ24 sitesinin raporu, Gazze sınırındaki İsrail yerleşimlerine verilen zararın 15-20 milyar şekel arasında olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, Hizbullah ile yaşanan gerginlik nedeniyle kuzeydeki zararın 5-7 milyar şekel olduğu tahmin ediliyor.

İsrail’in çeşitli sektörlerde çalışan 178 binden fazla Filistinli işçiyi kaybetmesiyle, özellikle inşaat, turizm, tarım ve hizmet sektörleri büyük darbe aldı. İsrail Müteahhitler ve İnşaatçılar Birliği, inşaat sektöründe 140 bin kişilik açık olduğunu söyledi. Ve şantiyelerin yarısının ciddi iş gücü sıkıntısı nedeniyle kapalı olduğunu bildirdi.

Moody’s, İsrail’in kredi notunu A1’den A2’ye düşürdü. Fitch ise jeopolitik risklerin yüksekliğine ve savaşın ekonomik etkilerine dikkat çekti. Gazze savaşının devam etmesi durumunda borç/GSYİH oranının ve askeri harcamaların artacağı öngörülüyor.

Gazze’deki savaş nedeniyle İsrail ekonomisi 2023’ün son çeyreğinde %20 daraldı. Özel tüketim %27 azalırken, kamu tüketimi de aynı dönemde yaklaşık %90 daraldı. Gayrimenkul piyasası da büyük darbe aldı, geçen yıl satılan daire sayısı son 30 yılın en düşük seviyesine indi.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.