islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3752
EURO
35,0539
ALTIN
2.326,91
BIST
9.118,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İsrail müttefikleri Eritre ve Sudan cuntası Etiyopya’ya karşı

Eritre Devlet Başkanı İsaias Afwerki, Eritre liderinin yakın müttefiki Etiyopya hükümetleri ile Sudan arasındaki gerilimin ortasında gerçekleşen iki günlük bir ziyarette, Sudanlı yetkililerle görüşmek üzere Hartum’da bulunuyor.

İsrail müttefikleri Eritre ve Sudan cuntası Etiyopya’ya karşı

Eritre Devlet Başkanı İsaias Afwerki, Eritre liderinin yakın müttefiki Etiyopya hükümetleri ile Sudan arasındaki gerilimin ortasında gerçekleşen iki günlük bir ziyarette, Sudanlı yetkililerle görüşmek üzere Hartum’da bulunuyor.

Mirat Haber Ajansı

Eritre Devlet Başkanı İsaias Afwerki, Eritre liderinin yakın müttefiki Etiyopya hükümetleri ile Sudan arasındaki gerilimin ortasında gerçekleşen iki günlük bir ziyarette, Sudanlı yetkililerle görüşmek üzere Hartum’da bulunuyor. Dışişleri Bakanı Osman Salih ve cumhurbaşkanlığı danışmanı Yemane Ghebreab’ın eşlik ettiği İslamias, Salı günü Sudan’ın başkentinin uluslararası havaalanında Sudan’ın iktidardaki egemen konsey başkanı General Abdel Fattah al-Burhan tarafından kabul edildi. Konseyden yapılan açıklamaya göre, iki lider daha sonra işbirliği ve ülkeleri arasındaki bağları güçlendirme yolları konulu kapalı görüşmelere başladı.

Eritre enformasyon bakanlığı ayrı bir açıklamada, İsaias ve El Burhan’ın iki ülke arasında siyasi, ekonomik, sosyal, güvenlik ve askeri sektörlerde varılan İşbirliği Anlaşmasının uygulanmasında çabalarını güçlendirmeyi kabul ettiklerini açıkladı. İslamias ayrıca Sudan Başbakanı Abdallah Hamdok ile Afrika Boynuzu’nda bölgesel entegrasyonun önemini vurguladıkları görüşmelerde bulundu. Bölgesel çerçeve içinde Eritre-Sudan ikili bağlarını pekiştirmek için birkaç somut projeye odaklanmayı kabul ettiler. Ziyaret, Sudan’ın Sudan ile bereketli Fashaga bölgesindeki çekişmeli tarım arazileriyle ilgili on yıllardır süren bir sınır anlaşmazlığında “üçüncü bir tarafın” Etiyopya ile taraf tutmakla suçlanmasının ardından Şubat ayında geldi.

Image

Muhtemelen Etiyopya’nın Tigray bölgesine oradaki çatışmada Etiyopya federal güçleriyle birlikte savaşmak için asker gönderen Eritre’ye atıfta bulunuyordu. Sudan’ın suçlamasının ardından Eritre, Hartum’a Eritre’nin Sudan ve Etiyopya arasındaki anlaşmazlığın bir parçası olmadığına dair güvence vermek için dışişleri bakanını Sudan’a gönderdi. Mart ayı sonlarında Birleşmiş Milletler, Eritreli kuvvetlerin sözde el Faşaga üçgeninde faaliyet gösterdiğini bildirdi. El Faşaga konusunda on yıllardır süren anlaşmazlık, Sudan’ın Etiyopyalı çiftçiler ve milisler tarafından işgal edildiğini söylediği bölgelere asker göndermesinin ardından Kasım ayında tırmandı. Sudan ve Etiyopya, en son Aralık ayında Hartum’da olmak üzere, anlaşmazlığı çözmek için görüşmeler yaptılar, ancak ilerleme kaydetmediler. Sudan, güçlerinin topraklarının çoğunu geri kazandığını belirtti. Ancak, 1900’lerin başında iki ülke arasındaki sınırları belirleyen bir anlaşma uyarınca, Etiyopya’yı Sudan’ın içinde olduğunu söylediği en az iki noktadan asker çekmeye çağırdı. Isaia’nın ziyareti, Eritreli askerleri Tigray’den çekmesi için uluslararası toplumdan giderek artan bir baskıyla karşı karşıya kaldığında da geldi. Uzun zamandır Tigray’ın kaçak liderlerinin düşmanı olan Eritre askerleri, sivillerin katledilmesi ve sistematik tecavüz de dahil olmak üzere Tigray ihtilafındaki en kötü insan hakları ihlallerinden bazıları için suçlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.