islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4915
EURO
34,9207
ALTIN
2.436,78
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İsrail Seçimlerinin Galibi Filistinliler

İsrail Seçimlerinin Galibi Filistinliler

Mirat Haber Ajansı

Bu hafta Salı günü yapılan seçimlerin galibi ne Netanyahu ne de Getz. Kral Bibi ya da Sihirbaz Bibi adı verilen Netanyahu, tam artık bitti denilirken ırkçı söylem ve Filistinlilerin haklarını tamamen ellerinden alma yönünde attığı adımlarla yeniden öne geçtiyse de seçimlerde ne o ne de rakibi yeterli sayıya ulaşamadığı için hükümet kurmaları mümkün görünmüyor ve gereken 61 sandalyenin altında kaldıklarından yeniden dördüncü kez seçimlerin yapılması gerekebilecek.

Netanyahu’nun Filistin ve İslam düşmanı söyleminin sonucunda İsrail vatandaşı Filistinli Araplar ilk kez tam olarak birleştiler ve ilk kez en üst düzey oy oranı olan parlamentoda 15 sandalyeye ulaştılar. Bu nedenle her iki parti de hükümet kuramıyor ve bu Filistinlilerin ilk kez siyasette ciddi bir ağırlığa sahip olmaları olarak görünüyor. Eymen Odeh liderliğindeki Birleşik Arap Listesi şu anda parlamentoda üçüncü büyük parti oldu.

Netanyahu yanlısı partiler 58, Netanyahu karşıtı partiler Birleşik Arap Listesi de dahil 62 oy aldılar. Fakat Netanyahu karşıtı partilerin ortak hükümet çıkarması zor görünüyor, çünkü İsrail’de halkın Filistinlilere karşı olumsuz duyguları var. Öte yandan bu 62 sandalye içinde en aşırı sağcı ancak ekonomide ve kültürel olarak sola yakın olan İsrail Bizim Evimiz partisi de bulunuyor. Bu nedenle eski genelkurmay başkanı Getz’in bir anti-Netanyahu hükümeti kurması makul gözükmüyor.

Bu nedenle İsrail’de dördüncü seçimlere gidilmesi muhtemel ama ilk kez İsrail vatandaşı Filistinlilerin birleşebilmesi önemli bir gelişme olarak nitelendirilmekte. İsrail vatandaşı Filistinliler 1948’de bağımsızlık ilan edildiğinde İsrail denetimi altında kalan ve topraklarını terk etmeyen Filistinlilerden oluşmakta ve yasal olarak seçme ve seçilme hakları var. Ancak Netanyahu son dönemde çıkardığı kanunlarla İsrail’i Yahudilere ait bir devlet olarak resmen ilan ettiğinden, vatandaş da olsalar statülerini daha alta indirdi.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.