islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5217
EURO
34,9766
ALTIN
2.439,42
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İsrail’i tanıyan Fas’a Cezayir tepkisi

İsrail’i tanıyan Fas’a Cezayir tepkisi

Cezayir’den Fas’a: ‘işgalciler arasında karşılıklı tanıma çaresizliktir’

Mirat Haber Ajansı

Cezayir İletişim Bakanı Fas’ı İsrail ile ilişkileri normalleştirdiği için eleştirdi. İşgalciler arasında karşılıklı tanımanın faydasız olduğunu ve krallığın halkın iradesine karşı çıkamayacağını belirtti. Ammar Belhimer, resmi Cezayir Haber Ajansı tarafından yayınlanan röportajda, Filistin’i işgal eden İsrail ve Batı Sahra bölgesindeki Fas işgaline değinerek yorum yaptı. Fas’ın komşusu ve bölgesel rakibi Cezayir, 1970’lerden beri Batı Sahra için bağımsızlık kampanyası yürüten Polisario Cephesi’nin en önemli dış destekçisi. Cezayir’deki diğer birçok hükümet üyesi de, giden ABD Başkanı Donald Trump’ın Batı Sahra üzerindeki Fas egemenliğini tanıma kararını reddetti ve adımın çöl topraklarında on yıllardır süren çatışmayı sona erdirme çabalarını baltalayacağını söyledi. Trump yönetimi, Fas’ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeyi kabul ettiği bir anlaşmanın parçası olarak Fas’ın Batı Sahra üzerindeki iddialarını kabul ettiğini söyledi. Cezayir Dışişleri Bakanlığı, ABD kararının yasal bir etkisi olmadığını, çünkü BM kararlarıyla, özellikle Batı Sahra ile ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla çeliştiğini söyledi.

Belhimer, ilke olarak Cezayir’in diğer devletlerin iç işlerine karışmadığını vurgulasa da Cezayir, Batı Sahra meselesinin bir sömürgecilikten kurtuluş sorunu olarak kaldığı ve Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti’nin Afrika Birliği’nin kurucu bir üyesi olduğu göz önüne alındığında, insanların kaderlerini belirleme hakkını destekliyor. Saharawi şehirlerinin, özellikle de Laayoune’nin, kraliyet Fas sömürgeciliği altında olduğunu ekledi. Geçen hafta Fas, BAE, Bahreyn ve Sudan’ın izinden giderek İsrail işgal devletiyle ilişkileri normalleştiren dördüncü Arap Ligi üyesi oldu. ABD-Fas anlaşması, Batı Sahra’da Fas ile Cezayir destekli Polisario Cephesi bağımsızlık hareketi arasında uzun süredir donmuş olan ve otuz yıllık ateşkesin ardından geçen ay tekrar patlak veren ihtilafta hassas bir anda geldi. Birleşmiş Milletler ve diğer Batılı devletlerin, anlaşmazlığı çözmek için bir referandum çağrısı yaparak uzun süredir devam eden tutumlarını değiştirmeleri beklenmiyor. Birleşmiş Milletler Batı Sahra bağımsızlığı konusunda duruşunun değişmediğini bildirdi.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.