islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5317
EURO
34,8626
ALTIN
2.441,40
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İSRAİL’İN DÜZENLEDİĞİ OPERASYONDA AKSA ŞEHİTLERİ TUGAY LİDERİ ŞEHİT EDİLDİ

İSRAİL’İN DÜZENLEDİĞİ OPERASYONDA AKSA ŞEHİTLERİ TUGAY LİDERİ ŞEHİT EDİLDİ
10 Ağustos 2022 09:21
A+
A-

Batı Şeria’nın işgal altındaki Nablus kentinde İsrail güçleri ile Filistinliler arasında çatışmalar çıktı.

İsrail ordusundan bir sözcü, askerlerin aranan adamlardan birini tutuklamak için bir eve baskın düzenlediğini söyledi.

Bu operasyonda da El Aksa Şehitleri yerel tugay komutanı olan İbrahim el-Nablusi şehit edildi.

Filistin medyası aynı zamanda dördü ağır olmak üzere 40 kadar kişinin yaralandığını bildirdi.

Geçen hafta, İsrail güçleri İslami Cihat hareketinin bir üyesi olan Bassam es-Sadi’yi tutukladı ve bu, İsrail ile hareketin üyeleri arasında üç günlük savaşın patlak vermesine yol açtı.

Çatışma, Gazze Şeridi’ndeki bölgelere yapılan İsrail saldırılarıyla başladı. İsrail ordusu ise bu saldırıların İslami Cihat hareketinden gelen tehditler ve Sadi’nin tutuklanmasının ardından günlerce süren gerilimin ardından bir yanıt olarak gerçekleştirildiğini söyledi

Filistin Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının 15’i çocuk olmak üzere 44 Filistinliye ulaştığını, Filistinlilerin şehit edilmesinden ve 300’den fazla kişinin yaralanmasından da “İsrail saldırganlığı” olarak nitelendirdikleri şeyin sorumlu olacağını söyledi.

Cumartesi günü şarapnellerle hafif şekilde yaralanan bazı kişiler dışında İsrail tarafından can kaybı bildiren herhangi bir rapor yayınlanmadı.

İsrail’e ise, “Fecri Sadık” adını verdiği operasyon sırasında İslami Cihat hareketinin 170 hedefini vurduğunu, hareketin bazı liderlerini öldürdüğünü, aynı zamanda tünelleri ve silah depolama alanlarını yıktıklarını söyledi.

Mısır ve Katar ise bu sırada, üç günlük şiddetin ardından ateşkes anlaşmasına varmayı başardı.

Pazartesi günü İsrail, Gazze Şeridi’ne uyguladığı kuşatma önlemlerini gevşetmeye başladı ve ilk akaryakıt kamyonlarının bölgeye girmesine izin verdi. Bu, Gazze’nin tek elektrik santralinin, bölgedeki evlere elektriği geri yükleme çalışmalarına devam etmesine izin verecek.

Ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından insani yardımların Gazze Şeridi’ne girişi yeniden başladı.

Gazze’deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi sözcüsü Süheyr Zekut BBC’ye yaptığı açıklamada, ateşkesin İsrail ve Gazze’deki insanlara, artık hayatlarına her zamanki gibi devam etme şansı buldukları için bir rahatlama getirdiğini söyledi.

Bölgedeki insani durumla ilgili endişelendiren şey ise, anlaşma yapılmasını tetikleyen şeydir. Çünkü Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hastanelerdeki yakıtın jeneratörlere iki günden fazla yetmeyeceği konusunda uyardı.

Filistinliler Pazar günü İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ı bombalaması şehitlerin naaşı için bir araya toplandı. Nitekim şehitlerden biri de son operasyonda İsrail tarafından şehit edilen ve İslami Cihat hareketinin askeri kanadı Kudüs Tugayları ikinci lideri olan Halid Mansur oldu.

Nablus başta olmak üzere Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde Gazze yanlısı gösteriler düzenlendi.

Gazze’de faaliyet gösteren en güçlü silahlı gruplar arasında yer alan İslami Cihat, İran tarafından destekleniyor ve merkezi Suriye’nin başkenti Şam’da bulunuyor.

İsrail, bu hareketi roket atarlar ve İsrail’in içine ateş açma da dahil olmak üzere birçok saldırıdan sorumlu olmakla suçluyor.

Kasım 2019’da da İsrail ve İslami Cihat, İsrail’in yakın bir saldırı planladığını söylediği hareketin İslami Cihat’ın bir liderinin şehit edilmesinin ardından beş gün boyunca savaşmıştı. Bu şiddet dalgası ise 34 Filistinliyi şehit etti ve 63’ü İsrailli 111 kişiyi yaraladı.

İsrail bununla birlikte, şehit edilen 25 Filistinliden bir kısmının silahlı, diğer bir kısmının ise İsrail şehir ve kasabalarına roket fırlatmaya hazırlanan kimseler olduğunu iddia etti.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.