Gündem

İSRAİL’İN SAVAŞ NEDENİYLE MEYDANA GELECEK KREDİ KESİNTİLERİNDEN KAÇINMA ÇABASI

Yedioth Ahronoth gazetesi; İsrail Maliye Bakanlığı üst düzey yetkililerinin, Moody’s’in işgalci ülkenin kredi notunu düşürmesinin ardından, diğer iki büyük kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s ve Fitch’in de sergileyebileceği benzer bir yaptırımdan kaçınmaya çalıştığını söyledii.

Gazeteye göre İsrail Genel Muhasebecisi Yali Rotenberg, endişelerini gidermek için bu hafta Londra’daki iki kurumun üst düzey yetkilileriyle toplantılar planladı.

Bu sırada Moody’s kredi derecelendirme kuruluşu, İsrail’in notunu negatif görünümle “A2″ye düşürmüştü. Nitekim bu hareket, basında çıkan haberlerde, İsrail tarihindeki ilk not düşüşü olarak değerlendirildi.

Birkaç gün önce İsrail’in kredi notunun düşürülmesinin nedeninin Gazze’deki savaş ve bunun yansımaları olduğunu belirten Moody’s, İsrail’deki borç yükünün Gazze savaşı öncesinde de beklentilerin üzerine çıkmasını bekliyordu.

Ajans, Hizbullah’la olan çatışmanın tırmanma riskinin hala mevcut olduğunu ve bunun İsrail ekonomisi üzerinde olası bir olumsuz etkiyi de artırdığını sözlerine ekledi.

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, yapılacak görüşmelerle Rotenberg ve İsrail hazine yetkilileri Moody’s’in kararının erken olduğunu ve aynı zamanda bütçe açığının daha da büyümesini önlemek için hükümetin aldığı proaktif önlemlerin altını çizecektir.

Gazeteye göre Rotenberg ayrıca Avrupa’daki çeşitli yatırımcılarla toplantılar düzenleyerek onları İsrail tahvillerine yatırım yapmaya ikna ederken temerrüt riskinin olmadığı konusunda güvence vermeyi planlıyor.

Yedioth Ahronoth gazetesinin daha önceki bir haberine göre, İsrail’in kredi notunun düşürülmesinin; güney cephesinde devam eden savaş ve kuzey cephesindeki istikrarsızlık nedeniyle, almak zorunda kalacakları kredi faiz oranlarının artmasına yol açması bekleniyor. Ayrıca gazetenin belirttiğine göre; Moody’s’in kararı aynı zamanda İsrailli şirketler ve aileler için faiz oranlarının artmasına, Tel Aviv Borsası’nda hisse senedi fiyatlarında olası bir düşüşe ve yakın gelecekte şekelin yabancı para birimleri karşısında zayıflamasına da yol açacaktır.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU

MİRATHABER.COM YOUTUBE- 

https://www.aljazeera.net/ebusiness/2024/2/14/%D8%B5%D8%AD%D9%8A%D9%81%D8%A9-%D8%A5%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%A6%D9%8A%D9%84-%D8%AA%D8%B3%D8%B9%D9%89-%D9%84%D8%AA%D8%AC%D9%86%D8%A8-%D8%AA%D8%AE%D9%81%D9%8A%D8%B6%D8%A7%D8%AA

Recent Posts

  • Bilgi

Vaktı Mekatıl Ne Demek?

Vaktı Mekatıl terimi, Arapça kökenlidir ve "hesaplaşma zamanı" veya "belirlenmiş zaman" anlamlarına gelmektedir. Özellikle tasavvuf…

5 saat ago
  • Gündem

İsrail Kahpeliğe Doymuyor. Yardım Tırları Talan Edildi

İsrail Kahpeliğe Doymuyor. Yardım Tırları Talan Edildi İsrail'in İnsafsızlığına Son Yok: Filistin'e Yardım Tırlarını Durdurup…

9 saat ago
  • Gündem

Anneler Gününde Filistinli Annenin Feryadı Yürekleri Dağladı

Anneler Gününde Filistinli Annenin Feryadı Yürekleri Dağladı   İsrail'in 218 Gündür Sürdürdüğü Katliamların İzleri: Masum…

10 saat ago
  • Gündem

ABD’li Müze Müdürü Kaçakçılık Operasyonunda Gözaltına Alındı

ABD'li Müze Müdürü Kaçakçılık Operasyonunda Gözaltına Alındı ABD'li Amerikan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Lorenzo…

11 saat ago
  • Gündem

İnsanlık Tarihinin En Acı Sorusu: “Nereye Gitsin Bu İnsanlar?”

İnsanlık Tarihinin En Acı Sorusu: "Nereye Gitsin Bu İnsanlar?" Bir gecede İsrail'in 100'den fazla hava…

12 saat ago
  • Gündem

OSMAN MÜFTÜOĞLU HOCA YİNE DÖKTÜRMÜŞ DE AMASI VAR

OSMAN MÜFTÜOĞLU HOCA YİNE DÖKTÜRMÜŞ DE AMASI VAR Türkiye’de halkın büyük çoğunluğu Müslümandır. Ama onların…

13 saat ago