Filistin Gazeteciler Sendikası Başkanı Nasır Ebu Bekir, İsrail’in Gazze’deki gazetecilere yönelik saldırılarını ele aldı.
Ebu Bekir, İsrail’in Gazze Şeridi’nde gerçekleşen olayları dünya kamuoyuna aktaran gazetecilere engel olma amacı güttüğünü belirtti. Bu bağlamda, Gazze’de çalışan gazetecilerin %10’unun, yani 120 gazetecinin, İsrail tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Bu açıklama, Fas’ın Kazablanka şehrinde düzenlenen bir sempozyumda Filistinli gazetecilerle ilgili bir oturumda yapıldı. Ebu Bekir, bu durumun Gazze Şeridi’nde yaşananların dünya genelinde doğru bir şekilde raporlanmasını engellediğini vurguladı. Bu olay, Gazze’deki gazeteciler üzerindeki baskıların ve tehlikelerin ciddiyetini gözler önüne seriyor.
Nasır Ebu Bekir, İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılar kapsamında, bölgedeki tüm medya yapılanmasını hedef aldığını söyledi. Çok sayıda gazeteciyi tutukladığını ve yaraladığını belirtti. Ebu Bekir, İsrail’in savaş sırasında gerçekleri çarpıtmaya ve kendi versiyonunu sunmaya devam ettiğini ifade etti.
Ebu Bekir, İsrail medyasının Filistin halkına karşı kin ve nefret içinde olduklarını belirtti. Filistinli gazetecilerin, medya tarihindeki en büyük ve en trajik katliamlardan birini rapor ettiklerini söyledi. Karşılaştıkları zorluklara işaret etti. Vietnam Savaşı, İkinci Dünya Savaşı veya Ukrayna Savaşında bile, bu kadar çok gazetecinin öldürülmediğini belirtti.
Ebu Bekir, Londra’daki avukatlarla İsrail’in gazetecilere yönelik suçlarını içeren bir dosyayı, Uluslararası Ceza Mahkemesine taşıyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), işlenen savaş suçlarından dolayı UCM’ye iki ayrı şikayette bulunduğunu söyledi.
RSF, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’a gönderdiği bir mektupta, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin bazı durumlarda gazetecileri bilinçli olarak hedef alabileceğine dair artan kanıtlar olduğunu belirtti. Özellikle, RSF İsrail’in 13 Ekim 2023’te Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırıyı ele aldı. Bu saldırıda Reuters muhabiri Issam Abdallah öldü ve altı kişi yaralandı. Saldırının hukuka aykırı ve kasıtlı olduğu iddia ediliyor.
Ayrıca, İsrail ordusunun 7 Ocak’ta gazetecilerin bulunduğu bir aracı bilerek hedef alarak iki gazetecinin ölümüne ve bir diğerinin ağır yaralanmasına neden olduğunu belirtti. Grup, gazetecilerin kasıtlı olarak öldürülmesinin, ister hedef gözetilerek isterse ayırt edilmeden yapılsın, savaş suçu olduğunu ifade etti. Kısa sürede bu kadar çok gazetecinin öldürülmesinin şok edici ve korkunç olduğunu vurguladı.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) verilerine göre, 6 Şubat 2024 itibarıyla İsrail’in eylemleri sonucu en az 85 gazeteci ve medya çalışanı hayatını kaybetti. Bu ölümler arasında 78 Filistinli, 4 İsrailli ve üç Lübnanlı bulunuyor.
MİRATHABER.COM – YOUTUBE