islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

“İSRAİL’İN SAVAŞ SUÇLARINA ORTAK OLMAYIN”

“İSRAİL’İN SAVAŞ SUÇLARINA ORTAK OLMAYIN”
14 Aralık 2023 14:20
A+
A-

İngiltere’de STK’lerden hükûmete “İsrail’in savaş suçlarına ortak olmayın” çağrısı

İngiltere’de STK’ler İngiliz hükûmetine yaptıkları çağrıda, İngiltere’nin İsrail’in savaş suçlarına ortak olunmamasını ve İsrail’e silah satışının derhal durdurulmasını istedi.

İngiltere‘de faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşu ve insan hakları örgütü, İsrail’in Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda işlediği savaş suçlarına dikkat çekmek ve bu suçlara ortak olmamak adına hükümete çağrıda bulundu. “Uluslararası Filistinliler için Adalet Merkezi (ICJP)” liderliğinde bir araya gelen bu kuruluşlar, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron’a hitaben kaleme alınan mektuplarında, İsrail’e yapılan silah transferini derhal durdurma çağrısı yaptı.

Mektupta, İsrail’e gönderilen silah ve askeri teçhizatın uluslararası hukuku ihlal eden ciddi suçları kolaylaştırma riski taşıdığı vurgulandı. Sivil toplum kuruluşları, İngiltere’nin bu tür silah transferleriyle kendi yasalarını ve uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiği ve savaş suçlarına karışan faaliyetlere ortak olma riskine dikkat çekti.

İngiltere’nin Gazze’de yaşanan açlık ve soykırım riskine karşı harekete geçmesi ve savaş suçlarına karışan faaliyetlere son vermesi gerektiği belirtilen mektupta, İngiltere’nin İsrail’e sağladığı silahların Gazze’deki insan hakları ihlallerine katkı sağladığına dair açık kanıtlar olduğuna vurgu yapıldı. Aynı zamanda, İngiliz hükümetinin, Uluslararası Silah Ticareti Anlaşması ve kendi Stratejik İhracat Lisanslama Kriterleri çerçevesinde hareket etmesi ve savaş suçlarına karışmaktan kaçınması gerektiği ifade edildi.

STK’lar, mektupta İngiltere’nin Filistinlilere destek olması, Gazze’deki krizi hafifletmek için insani yardım ve diplomatik çözümlere odaklanması gerektiği üzerinde durarak, uluslararası toplumu da bu konuda duyarlı olmaya çağırdılar. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı dünya genelinde artan tepkilerin ve yaptırımların sivil toplumun taleplerini destekleme potansiyeli bulunuyor.

www.youtube.com

MİRATHABER.COM