
İsrail ordusunda görevli bazı askerlerin, Gazze’de yardım arayan sivilleri kasten hedef aldıklarına dair itirafları dünya gündemini sarstı. İddialar, uluslararası insan hakları örgütlerini harekete geçirdi.
Uluslararası medya organlarına yansıyan haberlere göre, İsrail ordusu bazı asker ifadelerine dayanarak savaş suçu iddialarıyla ilgili resmi bir soruşturma başlattı. Yardım dağıtım bölgelerinde “öldürücü ateş” emrinin verildiği, yardım bekleyen sivillerin bilinçli şekilde hedef alındığı iddia ediliyor.
ABD destekli Gazze İnsani Vakfı (GHF), yardım dağıtımı için uyguladığı “askeri eşlikli” model nedeniyle eleştiriliyor. Aralarında TRIAL International ve Filistinli İnsan Hakları Merkezi’nin (PCHR) de bulunduğu 15 insan hakları ve hukuk örgütü, GHF operasyonlarının derhal durdurulmasını talep etti.
Kuruluşlar, GHF’nin yardım faaliyetlerinde şeffaflıktan uzaklaştığını ve operasyonlarının uluslararası insancıl hukuka aykırı olduğunu savundu. Yapılan ortak açıklamada, “GHF, İsrail’in hukuk dışı kuşatmasına lojistik destek sağlıyor. Bu, uluslararası suçlara ortak olmak demektir,” ifadeleri yer aldı.
İsrail merkezli Haaretz gazetesi, askerlerin ifadelerine dayanarak, yardım dağıtım bölgelerinin “ölüm tarlası”na dönüştüğünü yazdı. Gazeteye konuşan askerler, sivillerin kalabalıklaşması durumunda “dağılmaları için ateş açma emri” aldıklarını belirtti.
Bazı askerlerin, “insanların yiyecek alabilmek için hayatta kalma mücadelesi verdiği sırada hedef alındıklarını” açıkça itiraf ettikleri vurgulandı. Bu ifadeler üzerine İsrail askeri savcılığı, savaş suçu işlenip işlenmediğiyle ilgili soruşturma başlattı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, GHF tarafından desteklenen sistemin “insan hayatını tehlikeye atan ve insan haklarını ihlal eden bir yapı” haline geldiğini söyledi. Aynı şekilde, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) ve Uluslararası Af Örgütü de, GHF dağıtımlarının sivilleri korumaktan çok öldürdüğünü belirtti.
GHF’ye yönelik suçlamalar, Gazze’deki insani krizi daha da derinleştiriyor. Sivil ölümlerinin artması, uluslararası kamuoyunda GHF’nin yardım değil, savaş makinesine hizmet ettiği görüşünü pekiştiriyor.
Gazze’de yaşanan bu korkunç itiraflar ve yardım adı altında işlenen vahşet, uluslararası vicdanı ayağa kaldırıyor. Sözde insani yardım faaliyetlerinin sivillerin canını aldığı bir dönemde, sessiz kalmak suça ortak olmaktır.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube