islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5897
EURO
34,8153
ALTIN
2.422,67
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C

Göstericiler geciken maaşlar nedeniyle Irak’ın Basra kentinde trafiği engelledi

Göstericiler geciken maaşlar nedeniyle Irak’ın Basra kentinde trafiği engelledi
Mirat Haber Ajansı

Dün binlerce protestocu, Irak’ın güneyindeki petrol zengini Basra’da petrol tesislerine ve köprülere giden birkaç ana yolu kapatarak hükümetin geciken maaşlarını ödemesini talep etti. Görgü tanıkları, enerji tesisleri de dahil olmak üzere devlet kurumlarında günlük çalışanlar olarak protestocuların ilin çeşitli bölgelerinde gösteriler yaparak hükümetin aylardır almadıkları maaşlarını ödemesini talep ettiklerini söyledi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, protestocular ana yolları kapattı ve Güney Petrol Rafinerileri Şirketi ve Umm Qasr limanına giden yollar da dahil olmak üzere trafiği felç etti.

Yerel yönetim, federal hükümetle koordineli olarak, günlük istihdam programını başlattı ve Basra Valiliklerinden 30.000 kişiyi işe aldı. Plan Mart ayında yürürlüğe girdi, ancak çalışanlar o zamandan beri maaşlarını alamadılar. Protestocular, protestoları organize eden bir komite kurdu. Gösterilerin sivil itaatsizliğe dönüşeceğini ve yerel yönetime maaşlarımızı serbest bırakması için baskı yapmak için Basra genelindeki trafiği bozacağını anladılarsa da Iraklı yetkililer olaylarla ilgili resmi bir yorum yapmadı. Geçtiğimiz ay Basra Valiliği yerel yönetimi, günlük çalışanlara ödeme yapmak için fon tahsis edildiğini ancak henüz serbest bırakılmadığını açıkladı. Irak, yolsuzluk, fonların kötü yönetilmesi ve koronavirüs salgını nedeniyle petrol gelirlerindeki düşüş nedeniyle ciddi bir mali kriz yaşıyor. Ayrıca, sızdırılan 2021 bütçe taslağı Irak’ı paniğe sürükledi. Sızdırılan bütçe taslağı, Irak hükümetinin Irak dinarının değerini düşürme ve şiddetli bir ekonomik krize yanıt olarak kamu çalışanlarının destek paralarını kesme niyetini ortaya koydu. Haber, ABD dolarına hücumu başlattı. Irak’ın iş gücünün çoğunluğu devlet çalışanları. Şu anda orta sınıf olduklarını söylüyorlar, ancak hükümetin son kararları onları Irak toplumunun en fakir sınıfı yapacak. Analistler, hareketin halihazırda yaygın olan yolsuzluğu daha da kötüleştireceğinden korktuklarını ifade ettiler.

Irak’ı tanıyalım;

Resmi adıyla Irak Cumhuriyeti olarak bilinen ülke Orta Doğu’da yer almaktadır. Kuzeyinde Türkiye, batısında Suriye, güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda İran yer almaktadır. Ülke nüfusu yaklaşık 39 milyon olup, nüfusun % 90 Müslümandır. Kişi başına düşen milli gelir 6,491 dolardır. Ülke belirli dönemlerde, İngiltere ve Fransa gibi farklı devletlerin mandasına girmiştir. Ülke federal parlamenter cumhuriyet rejimi ile yönetilmektedir.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Ekonomi haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/ekonomi/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.