islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3656
EURO
35,1270
ALTIN
2.324,44
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İsrailli aydınlar: “Uluslararası Ceza Mahkemesi savaş suçları soruştururken İsrail’e güvenmesin”

180’den fazla İsrailli entelektüel, yazar ve akademisyenden oluşan bir grup, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) başsavcısını İsrail’in savaş suçlarıyla ilgili kendi bulgularını kabul etmemeye çağırdı.

İsrailli aydınlar: “Uluslararası Ceza Mahkemesi savaş suçları soruştururken İsrail’e güvenmesin”
Mirat Haber Ajansı

180’den fazla İsrailli entelektüel, yazar ve akademisyenden oluşan bir grup, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) başsavcısını İsrail’in savaş suçlarıyla ilgili kendi bulgularını kabul etmemeye çağırdı. İmzacılar, Bir ay sonra süresi dolacak olan Gambiyalı kadın başsavcı Fatou Bensouda’ya hitaben yazdıkları bir mektupta, İsrail hükümetinin iddialarla ilgili ciddi bir soruşturma yürütmek niyetinde olmadığı konusunda uyardılar. Bunun yerine, Lahey merkezli ICC’nin İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından işlendiği söylenen savaş suçlarının kanıtlarını toplamak için İsrail insan hakları örgütlerinden yardım istemesini önerdiler.

İmzacılar, şüphelerinin, İsrail’in işgal altındaki topraklarda uluslararası hukuku büyük ölçüde ihlal ederek işlediği görünüşte savaş suçlarını içeren çok sayıda belgelenmiş davayla desteklendiğini açıkladı. Bu vakaların çoğunun hiç soruşturulmadığını belirttiler. Birkaçı yüzeysel ve yetersiz bir soruşturmanın ardından beraatle sonuçlandı. 

International Criminal Court (ICC) Prosecutor, Fatou Bensouda on 20 October 2020 [EBRAHIM HAMID/AFP/Getty Images]

Mahkeme İsrail’in keyfini kaçırdı

Merkezi Lahey’de bulunan ICC, soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları gibi en kötü suçlardan sorumlu olanları adalete teslim etmek için 2002 yılında kuruldu. 3 Mart’ta Başsavcı Bensouda, mahkemenin işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail tarafından işlenen ve Gazze Şeridi’ni ablukaya aldığı savaş suçlarına ilişkin resmi soruşturma açmayı planladığını duyurdu. Karar Filistin Yönetimi tarafından memnuniyetle karşılandı, ancak hem İsrail hem de ABD, kararı şiddetle kınadı. 

İsrail Devlet Ödülü sahibi 10 kişinin de içinde bulunduğu imzacılar, İsrail’in siyasetten bağımsız olmayan, ülkelerinin ayrımcı yasalara dayanan ve aşırı derecede yasadışı eylemler geçmişi olan bir hukuk sistemine sahip olduğu sonucuna vardılar. Mektupta, İşgal Altındaki Topraklarda uygulanan yasanın ve İsrail kolluk kuvvetleri ve güvenlik yetkilileri tarafından uygulanma biçiminin, devam eden ahlaki adaletsizliğe ve savaş suçlarına izin verdiği belirtilmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.