islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5120
EURO
34,9490
ALTIN
2.435,29
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İSRAİLLİ HAHAM “DİNİ PROJELERİNİ” SUUDİ ARABİSTAN’DA BAŞLATACAĞINI UMUYOR

İSRAİLLİ HAHAM “DİNİ PROJELERİNİ” SUUDİ ARABİSTAN’DA BAŞLATACAĞINI UMUYOR
26 Temmuz 2022 10:00
A+
A-

Jerusalem Post’un 23 Temmuz 2022 Cumartesi günkü haberine göre İsrailli Haham Jacob Herzog, Suudi Arabistan’da entegre bir Yahudi cemaati kurmak ve Yahudi halkına hizmet eden çeşitli projeler başlatmak istiyor.

Gazetenin haberine göre ABD vatandaşlığına sahip 46 yaşındaki Herzog, dört yıl önce Suudi Arabistan’a gitmeyi düşünmeye başladı ve Ekim 2021’de onu ziyaret etti. Ardından zamanını İsrail ile gayri resmi Hahambaşı olmak istediği krallık arasında bölüştürdü, dedi.

Herzog kendisini “bir işadamı, ticari işlemler, dinler arası diyalog ve Suudi Arabistan’daki Yahudilerin tüm ihtiyaçlarının karşılanması konusunda uzman” olarak tanımlıyor.

Gazeteye göre Herzog, Suudi Arabistan’a çalışmak için gelen Yahudilerden sorumlu olmak ve onları sıfırdan başlayacaklarını fark ettiği etkili bir toplumda örgütlemek istiyor.

Herzog, “Yahudiler krallığa esas olarak iş ve turizm için geliyorlar, Suudi Arabistan’a gelen gurbetçilerin çoğu doktor, öğretmen ve devam eden tüm bu büyük uluslararası projelerde personel” olduğunu söyledi. Daha sonra da sözlerine şu şekilde devam etti: “Şimdi ziyaretçi vizesi almak için çevrimiçi olarak birkaç dakika yeterli oluyor.”

Herzog, “İstatistiklere göre, yaklaşık 100.000 Amerikalı gurbetçi var. Diyelim ki Yahudiler% 1’lik kesimi oluşturuyor, bu da Suudi Arabistan’da ABD vatandaşlığına sahip 1.000 tane Yahudi olduğu. Bununla beraber de Birleşik Krallık, Fransa ve Güney Afrika gibi diğer ülkelerden de Yahudilerin bulunduğu anlamına geliyor” dedi.

Herzog konuşmasını “Suudi Arabistan’ı yıllar önce düşünmeye başladım, beni her zaman büyülemişti. Şimdi nereye bakarsanız bakın hızlı bir büyüme, altyapı, sağlık hizmetleri, yapay zeka ve siber güvenlik var, şaşırdım ama merak ettim: Yahudilerin dini ihtiyaçlarını kim karşılayacak?” şeklinde devam ettirdi.

Herzog fikrini eşine ifade ettiğinde, eşi onu bu büyük ülkede bir farklılık ortaya koymak konusunda cesaretlendirdi.

Hevesli haham ilk ziyaretini planlarken 2020’de vizesini aldı, ancak iki hafta sonra sınır CORONA virüsü nedeniyle kapatıldı.

Herzog, “Seyahat kapılarını yeniden açtığımda, dindar bir Yahudi olarak orayı ziyaret etmekte sorun yaşamayacağımdan şüphem olmamasına rağmen, Suudilerin Yahudi halkıyla hiçbir sorunu olmadığını dünyaya göstermek benim için önemliydi” dedi.

Herzog, ilk ziyaretini “çok olumlu” olarak nitelendirdi ve ekledi: “Orada sıcak bir şekilde karşılandım.”

Diğer yandan bir yetkilinin, “Suudi Arabistan uzun zamandır dinler arası diyaloğu teşvik etmesine ve liderliğimizin bu çabayı teşvik etmek için farklı dinleri temsil eden birçok liderle bir araya gelmesine rağmen, Herzog’un Krallık ziyareti bu çabanın bir parçası değildi.” şeklindeki sözlerini aktaran Wall Street Journal’ın haberine göre, Washington’daki Suudi Büyükelçiliği de o dönemde Herzog’un krallığa Amerikalı bir turist olarak girdiğini doğruladı.

“Ziyaretlerime devam ettim ve yerel halkla, özellikle de Yahudi gurbetçilerle ilişkilerim oldu.” diyerek Riyad’a dönen Herzog,  gündüzleri kamuoyu önünde konuşmaya başlayana kadar onlardan bazılarının ilk başta isteksiz olduğunu belirtti.

“Birçok Yahudi bana geliyor ve Suudi Arabistan’a taşınmadan önce bana birtakım sorular soruyor. Bir iş teklifim var, sözleşmemde ne istemem gerektiğini de onlara söylüyorum. Cumartesi günleri ve Yahudi bayramlarında işten izin almaya devam edeceklerini söylemeleri  gerektiğini ve onlara bundan bahsetmeleri durumunda işverenlerinin onlara kültür ve gelenekleri hususunda daha fazla saygı duyacağını söylüyorum.”

Herzog, Yahudilerin ve Müslümanların her zaman yan yana yaşadıklarına inanarak, “Dünyanın en önemli Müslüman ülkesinde Müslümanlar ve Yahudiler arasında bir arada yaşamamak için hiçbir neden yok, bence bu mümkün.” dedi.

Eşiyle birlikte sekiz çocuğu olan Herzog’un büyük ve iddialı planları var: “Suudi Arabistan’da ailemle birlikte yaşayacağım, en büyük oğlum 20 yaşında ve en küçük kızım da bir yaşında” dedi ve “Suudi Arabistan’a koşer gıda ithal etmek istediğini” de sözlerine ekledi.

“Karım kendisini bu projenin bir parçası olarak görüyor, çünkü Suudi Arabistan’da çok sayıda Yahudi kadın var” dedi ve “Suudi kadınlarla temas halinde olduğunu” da sözlerine ekledi.

“Karısının Suudilere eğitim açısından sunabileceği çok şey var” dedi. Aile ilişkileri, kadınların güçlendirilmesi, aile geleneklerini, dinlerini ve değerlerini koruma ve beslenme gibi birçok alanda.

Haham, Suudi hükümetinin gelecekte ülkedeki Yahudi merkezlerini finanse edeceğine dair güvenini dile getiriyor ve sözlerini şe şekilde devam ettiriyor: “Krallıktaki bütün Yahudi kurumlarını finanse etmeleri ve inşa etmeleri an meselesi.”

“يريد استيراد طعام الكوشر وإنشاء مراكز يهودية”.. حاخام إسرائيلي يأمل في تدشين “مشروعاته” بالسعودية (arabicpost.net)

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.