islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5975
EURO
35,0012
ALTIN
2.451,45
BIST
9.792,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Jüpiter ve Satürn yüzyıllardır ilk kez gökyüzünde birleşti

Jüpiter ve Satürn yüzyıllardır ilk kez gökyüzünde birleşti

Mirat Haber Ajansı

Jüpiter ve Satürn, dün gece gökyüzünde birleşti ve Galileo’nun 17. yüzyılda gözlemlediğinden bu yana birbirlerine en yakın göründü. Gökbilimciler, güneş sistemimizdeki en büyük iki gezegen arasındaki bağlantıların çok nadir olmadığını söylüyor. Jüpiter, komşusu Satürn’ü her 20 yılda bir Güneş etrafında kendi turlarında geçirir. Ama özellikle yaklaşan Jüpiter ve Satürn birleşmesi, bizim perspektifimizden sadece onda biri veya dolunayın yaklaşık beşte biri genişliğinde olacak. Hava izin verdiği yerlerde gün batımından biraz sonra dünyanın her yerinde kolayca görülebildi. TÜBİTAK’ın yayınladığı görüntülere bu adresten erişilebilir:

Yılın en uzun gecesi olan Kuzey Yarımküre’de kış gündönümünde ve Güney Yarımküre’de yaz gündönümünde, Büyük Kavuşumların en büyüklerinden biri oldu. Görmek için, Pazartesi gün batımından kısa bir süre sonra, güneybatı yönüne doğru ufukta oldukça alçak olarak görülebildi. Satürn, Jüpiter’in sağ üst köşesinde daha küçük, daha sönük bir damla gibi göründü. İki gezegeni birbirinden ayırmak için dürbüne ihtiyaç duyuldu. Yakın görünmesine rağmen, Jüpiter ve Satürn aslında 730 milyon kilometreden fazla uzaklıkta. Bu arada Dünya da, Jüpiter’den 890 milyon kilometre uzakta. Böyle bir olayın tipik olarak herhangi bir kişinin yaşamında yalnızca bir kez meydana gelebileceğini söylemek doğru olur. İki gezegenin biraz daha yakın göründüğü Temmuz 1623’ten bu yana en yakın Jüpiter-Satürn eşleşmesi olacak. Cengiz Han Asya’yı fethederken, iki gezegenin Mart 1226 bu gezegenlerin tam kavuşumuydu. Dünkü birleşim, o zamandan beri görülebilen en yakın eşleşmeydi. Satürn ve Jüpiter haftalardır güney-güneybatı gökyüzüne yaklaşıyorlar. Jüpiter Satürn’e göre daha büyük, daha parlak ve dünyaya daha yakın bir gezegen. Bir sonraki süper yakın eşleşme tarihi de 15 Mart 2080.

Diğer Uzak Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/uzak-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.