islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6910
EURO
34,9201
ALTIN
2.505,20
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

KADERİN TECELLİSİ…!? 

KADERİN TECELLİSİ…!? 
11 Şubat 2023 09:30
A+
A-

Asrın büyük afeti, ayni günde vuku bulan iki şiddetli depremdir. Bu olayda ölenlerimize Rabbimizden rahmet diliyorum. Yaralılarımıza âcil ve kalıcı şifalar niyaz ediyorum. Hayatta kalanlarımıza sabrı cemil ve güçlü metanet istimdat ediyorum.

Başta Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza ve hizmeti geçenlerimizin hepsine dua ediyorum. Milletimize başsağlığı diliyorum. Bu kadar zarar gören milletimize, Rabbimizin yardımı için dua ediyorum. Milletimiz bir daha seferber oldu, ümitleniyorum. Bir daha bu milletin asaletine ve yardım severliğine şahit olduğum için Rabbimize şükrediyorum.

Dünyanın birçok ülkesinden gelen kurtarma ve destek yardımlar için teşekkür ediyorum.

Bunca zarara sebep olanları da kınıyorum. Bunca insanın feci ölümüne, bunca insanın mağduriyetine sebep olanlara da gerekenin yapılacağına inanıyorum. Kentsel dönüşüm mevzuatlarına aykırı inşaatları dere boylarına ve alüvyon arazilerine yapanlara ruhsat veren Belediye yetkilileri ve yapımcı firmalar ve yapı denetim kuruluşları, hepiniz sorumlusunuz.

 Hatta kat malikleri sorumluları da suçludur. İnsanların malından, kanından ve hayatından para devşirme köstebekleri de ağır sorumluluk altındadırlar. Müteahhit, iş almak için işverene alçakça rüşvet verir. Verdiği rüşvetin bedelini, inşaat malzemeden çıkarır.

Ağır bedelini de günâhı olmayan insanlar canları ile malları ile öderler. Buna kitleler katlanma zorunda kalır. Şimdi müslüman müsveddelerinin bile umursamadığı Kitaba bakın!

Allah’ın buyruklarını umursamayan insanların elleri ile yapıp işledikleri yüzünden karada ve denizde fesat çıkar. Allah da onlara yaptıkları şeylerin bazılarının cezasını tattırır. Umulur ki, onlar yaptıklarından doğrusuna dönerler. (Rum:30/41)

Ayette görüldüğü gibi sorumlu insanlar hem kendilerinin ve hem de hemcinslerinin felaketini kendi elleri ile hazırlıyorlar. Yalnız kendi yerleşim yerleri değil denizlerin bile bozulmasına ve felaket haline gelmesine sebep oluyorlar. Ve felakete sebep olan, kendi felaketini kendi elleri ile hazırlamış olmaktadır. Bu insan çok zavallıdır. Rabbimiz bunu peşinen bize bildiriyor. Allah Teâlâ bizi uyarıyor. Rabbimiz, kulunun anlamasını istiyor;

Bugün herkes kazandığı ile cezalanacaktır. Bugün zulüm yoktur. Gerçekten Allah hesabı çok çabuk görendir. (Mü’min: 40/17) Bu uyarıları anlaması için gelen ayette ki iki önemli vesile hayatî değerdedir: Ey Resûlüm sen onların arasında bulunduğun müddetçe Allah, onlara ne diye azap etsin. Ve onlar istiğfar ettikleri müddetçe Allah, onlara azap edecek değildir. (Enfal:8/ 33) Allah’ın teminatı kesindir. Anlamak gerek!

Anlamayanlara dünya zindan olur, mezar olur. Bu mezar ona sonsuz azap çektirir.

Bu yüzdendir ki biz insanlar, varlıkların bize taraf görüntülerini görür öylesine algılarız. Aslında geçmişini, geleceğini, nedenlerini, hikmetlerini hatta arka planlarını pek düşünemeyiz. Genelde bizim belleğimize enjekte edilen bilgi kalıntılarının tortularıyla, olayları değerlendiririz. Kader ve kaderin tecellisi bizi pek ilgilendirmez. Kaderin ihtiva ettiği hikmetleri algılayacak seviyede ki insan, Kur’an’ın hikmetleri ile hemhal olan değerdir.

Kur’an’ın hikmetleri ile hemhal olan kalitedeki âlimler, yalnızca eşyanın görünen yüzlerine takılıp kalmazlar. Hele “hicir akıl” sahipleri tarihin derinliklerindeki olaylardan ibret alırlar. Böyle meseleleri insan idrakine sunan surelerden biri fecir suresidir.

Andolsun şafak vaktine.  Ve on geceye, çifte ve teke. Geçip gideceği zaman geceye andolsun. Nasıl, bunlarda “HİCİR AKIL” sahibi için yemin var, değil mi? Ey Resûlüm, Rabbinin, Hûd’un kavmi Âd’e,  beldelerde benzeri kurulmamış olan, sütunlarla dolu İrem’e, vadide kayaları oyup mesken edinen Salih’in kavmi Semûd’a, kazıklar sahibi Firavun’a ne yaptığını görmedin mi? Bunlar, beldelerde azgınlaşarak fesatlarını yaymışlardı. Böylece oralarda fesadı çoğaltmışlardı. Bundan dolayı Rabbin de üzerlerine azap kamçısı salıverdi. Gerçekten Rabbin, onların yaptıklarını görüp gözetleyendir. (Fecr:89/ 1-14)

Kaderin tecellisinin” hikmetleri ile insan arasında çok manidar ilinti görülmektedir.  Müslüman milletimiz de bu inançla kaderini, destek ve yardımı ile zirveleştiriyor.

EY Kaderiyle bütünleşen millet! Sen çok yaşa!!!  Esselamu aleykum        İlhan Oral

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.